Så mår du bäst under vintersolståndet
Traditionell kinesisk medicins fem steg
Att pudra kanel över eller lägga lite mörk choklad i kaffet hjälper till att hålla kylan borta.


En solperiod är en period på ungefär två veckor och den är baserad på solens position i zodiaken. Solperioder bygger upp det traditionella kinesiska kalendersystemet. Kalendern följer den gamla kinesiska tron att för att kunna leva ett harmoniskt liv behöver man leva i enlighet med naturen. Den här artikelserien utforskar varje solperiod för att ge ledning till hur man bäst går framåt i varje årstid.

I det forna Kina ansågs vintersolståndet (22 december till 5 januari) vara den viktigaste av årets 24 solperioder. Vinterns fjärde solperiod ger oss inte bara det nya året; det var också den första solperioden som identifierades i historien, redan under Zhoudynastin (1046-256 f Kr).

Under själva vintersolståndet 21 december finns två naturfenomen som urskiljer sig. Dels är det årets kortaste dag och dels är solens skugga mitt på dagen som kortast.

Påverkan på människor

Under vintersolståndet når yin-energin i kroppen sin högsta nivå. Samtidigt börjar yang-energin att bli starkare. Just vid skiftet av yin och yang är det den bästa tiden för att driva ut sjukdomar ur kroppen och stärka och balansera kroppens fem inre element.

Just vid skiftet av yin och yang är det den bästa tiden för att driva ut sjukdomar ur kroppen och stärka och balansera kroppens fem inre element.

Ur den traditionella kinesiska medicinens (TKM) perspektiv kan man få maximal effekt, men med minimal insats, när man förser kroppen med rätt näringsämnen.

Enligt TKM finns fem viktiga steg för att bäst förse kroppen med näring. Dessa är: ta bort blockeringar, avgifta, balansera, tillföra näring och att nära.

Här följer en beskrivning av tanken, symptomen och syftet bakom de här fem stegen.

1. Ta bort blockeringar

När matsmältningssystemet och näringsupptaget är blockerat kan de områden som behöver stöd inte få vad de behöver, även om vi tar en mängd extra näring.

Det här gäller alla blodkärl, energikanaler och matsmältningskanaler med mera.

Vid behandling med TKM tas ofta blockeringarna bort som ett första steg i behandlingsplanen. De områden där det sitter fast behöver öppnas upp innan man kan ge andra botemedel.

Symptom på att det finns blockeringar kan vara dålig aptit, dålig matsmältning, att man inte går regelbundet eller normalt på toaletten, att man knappt svettas, har lite energi, tydlig trötthet mellan klockan 15 och 16 och att man har svårt att somna.

Eteriska oljor som kan vara till hjälp: eukalyptus, basilika, citrongräs, oregano och citron.

2. Avgiftning

Om energikanalerna har varit blockerade en längre tid så har gifter hunnit samlas i kroppen. De här ämnena är inte alla dåliga från början, som till exempel vatten. Men när vatten i det naturliga, som i en damm, blir stillastående för länge så börjar bakterier växa där och ge försämringar, infektioner med mera.

Symptom på att gifter har samlats i kroppen är hudirritationer, som utslag, ledvärk, dåligt immunförsvar och en tendens att få sjukdomar som följer med årstiden, som förkylning eller influensa.

Eteriska oljor som kan hjälpa: enbär, cypress, timjan, tall, niaouli (Melaleuca quinquenervia), lavendel och tysk kamomill (Matricaria recutita).

De yngsta enbären, de gröna, innehåller störst mängd eteriska oljor, vilka är till hjälp för att rensa kroppen. Foto: Eva Sagerfors

3. Balans

När vi har tagit bort det dåliga behöver vi se varför det blev så här. Vad gick fel hos våra organ eller system så att detta orsakades?

Enligt TKM handlar det oftast om att kroppen inte är i balans, som yin och yang, blodet och energin, funktionen mellan organen och kroppssystemen, med mera.

När vi återställer balansen borde hälsan bli normal igen.

Eteriska oljor som kan vara till hjälp: sandelträ, cederträ, rosenträ, lakrits och mejram.

4. Tillförsel av näring

På grund av vår naturliga genetik, kost och miljö kan en del viktiga element eller näringsämnen saknas i kroppen. Det är dock enkelt att återställa detta. Lägg till dem i kosten för att fylla upp underskottet så att kroppen kan fungera på bästa sätt.

Eteriska oljor som kan vara till hjälp: myrra, frankincense (Boswellia carteri), ros, ingefära, kvanne och isop.

5. Att nära

Hälsan beror mycket på kosten och vår personlighet. Humöret, dåliga vanor och dåliga rutiner spelar en viktig roll i vårt välmående.

Att nära betyder inte bara att ge näring till den fysiska kroppen, utan även i hög grad att nära själen och att förbättra vårt inre jag. Det gör vi för att bibehålla hälsan och förbättra oss utifrån problemens rot.

För att ge näring till sig själv kan man lyssna på musik med positiv energi, arbeta i trädgården, läsa kvalitetsböcker, eller utöva en meditationsmetod som Falun Dafa eller taichi. Alla är bra sätt att föra dig till ett lugnare och bättre tillstånd.

Eteriska oljor som kan vara till hjälp: sandelträ, mynta, neroli (från pomerans- eller apelsinträdets blommor) och bergamott.

Eterisk olja från mynta är bra för att nära oss.

Även om du inte har provat örter från traditionell kinesisk medicin eller akupunktur så kan du ändå använda det viktiga från ovanstående tips.

De forna kineserna trodde att om vi tar bra hand om oss och äter bra under den här tiden så kommer hälsan också att vara god det kommande året.

Fyra sätt att maximera välmåendet under vintersolståndet

1. Drick mycket grönt te för en mild rensning. De som har irriterad hud eller dålig cirkulation kan lägga i lakritsrot.

2. Krydda efterrätter och drycker, som kaffe, med kanel för att motstå vinterns kyla.

3. Massera fötterna, vaderna och yttersidan av benen för att få bättre cirkulation när du känner dig kall.

4. Gör stora cirkelrörelser med fotleden efter att ha legat i sängen. Det hjälper särskilt de som har sömnproblem eftersom det löser blockeringar i energikanalerna, får spända muskler att slappna av och förbättrar sömnkvalitén.

Mat i säsong

Viltfångad fisk är bra för de som har svagt hjärta och blodproblem. Mat som är svart till färgen kan hjälpa till att återställa och stärka energi. Svart mat är till exempel shiitake, mullbär, svarta oliver och mörk choklad.

Moreen Liao har fyra generationer av traditionella kinesiska läkare bakom sig. Hon är också certifierad aromaterapeut och grundare av Ausganica, som tillverkar certifierad, ekologisk kosmetika.