Så lyder slutgiltiga beskedet om domen mot Akilov


Inte heller åklagare Hans Ihrman kommer att överklaga domen efter terrordådet på Drottninggatan.

– Jag har kommit fram till att jag inte kommer att överklaga i något avseende, säger Hans Ihrman till TT.

Rakhmat Akilov dömdes i torsdags av Stockholms tingsrätt för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, samt för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

– Nu har jag haft tillfälle att studera domen mer noggrant, gått igenom alla delar och jag kan konstatera att den är oerhört välskriven. Jag innehar samma uppfattning som domstolen, säger Hans Ihrman.

Liten chans

Han konstaterar att domstolen gått på hans linje i nästan samtliga fall.

– Sedan finns det ett enskilt fall där målsäganden inte anses ha utsatts för brott, att det inte varit styrkt. Det har jag mer noggrant funderat på och också konsulterat det målsägandebiträde som företräder det brottsoffret och vi har kommit överens om att vi inte kommer att överklaga, utan vi accepterar domstolens resonemang helt enkelt, säger han.

I går meddelade den 40-årige uzbekens advokat Johan Eriksson att Akilov inte tänker överklaga domen.

– Det som jag tänker är att han skulle ha haft väldigt små möjligheter att få en ändring i hovrätten. Bevisläget är sådant och domen så pass välskriven så jag har svårt att se att hovrätten skulle komma fram till några andra slutsatser, säger Hans Ihrman.

Fått nog

Enligt Johan Eriksson har Akilov fått nog efter att ha suttit väldigt länge på häktet med hårda restriktioner.

– Jag har full respekt för Kriminalvårdens bedömning. I det här fallet har de ju tittat på brottets karaktär och vad han avgett för avsikter kring gärningen och då har man kommit fram till att det här varit nödvändigt, och det tycker jag är svårt att ha några synpunkter på, säger Hans Ihrman.

(Erika Nekham/TT)
(Anja Haglund/TT)

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen