Så kan du förebygga blåskatarr
Skördade tranbär. Tranbärsjuice hjälper till att behandla infektioner i urinblåsan. (Viktor Drachev/AFP/Getty Images)


En gyllene regel inom medicin bör vara ”gör det enkelt”, och anledningen är enkel: ju mindre komplicerad behandlingen är desto färre komplikationer. I den alltmer komplexa medicinska miljön tenderar läkare att förbise enkla men fungerande behandlingar.

Varje år är det uppskattningsvis mellan 30 och 50 miljoner nordamerikaner, mestadels kvinnor, som lider av blåskatarr. Det är få som glömmer den första attacken med smärtan vid urinering, det eviga springandet till toaletten och förskräckelsen om blod visar sig i urinen.

Urinvägsinfektioner kan ha ett antal orsaker och behandlas vanligtvis med antibiotika på några dagar, men under de senaste åren har överanvändningen av denna medicinering resulterat i bakterier som blivit motståndskraftiga för antibiotika. Särskilt kvinnor utsätts för återkommande omgångar av blåskatarr.

För att förebygga återkommande infektioner kan ett antal enkla steg hjälpa till. Om en dusch finns tillgänglig så glöm det här med att bada. Sexuellt umgänge kan också vara en pådrivande faktor så kom ihåg att urinera snarast efter sex.

Kom ihåg ”mammas råd"

I åratal har läkare avfärdat den gamla idén att tranbärsjuice förebygger urinvägsinfektioner men studier vid Harvard Medical School visar att de alla folktraditioner inte alls är fel. Tranbärsjuice är ett enkelt sätt att undvika återkommande infektioner utan några antibiotiska komplikationer.

Tranbär har många näringsfördelar. Många tänker aldrig på tranbär som en komplett källa för protein, men bären innehåller alla essentiella aminosyror. De är också en källa till kraftfulla antioxidanter som är dubbelt så starka som C-vitamin. De innehåller också mängder med E-vitamin. Studier visar att antioxidanter saktar ner åldrandeprocessen och minskar risken för åldrandeproblem, som exempelvis gråstarr.

Växtsteroler finns också i bären. Dessa har en välgörande effekt på kolesterolnivåer i blodet och minskar risken för hjärt- och blodkärlssjukdomar.

Men den stora och uppseendeväckande upptäckten för forskarna vid Harvard var vad de upptäckte om E coli. Det är den bakterie som är främsta orsaken till blåskatarr. De upptäckte att E coli har hårliknande utstående delar som gör det möjligt för dem att klistra sig fast på urinblåsans väggar och tillåter dem att flerdubbla sig. Tranbärsjuice har en faktor som hindrar dem från att klistra sig fast och förebygger detta från att hända.

Studier visar också att genom att ”olja” insidan av urinblåsan med tranbärsjuice så blir det möjligt att få ut bakterierna under urinering. Dessutom kan daglig användning av tranbärsjuice hjälpa till att förebygga återkommande blåskatarr.

Undvik extra socker

Det finns dock ett problem när stora mängder tranbärsjuice används dag efter dag för att förebygga blåskatarr. Ofta är tranbärsjuice fullt med socker och det är det sista som patienten behöver. [Redaktörerns anm: En lösning är att använda osötad tranbärsjuice och tillsätta stevia, ett örtliknande sötningsmedel, om man vill.]

Ju längre jag har varit medicinskt verksam, ju mer övertygad har jag blivit att naturliga botemedel vanligtvis är överlägsna de människotillverkade medicinerna. När allt kommer omkring, vad är bättre än enkelhet utan komplikationer?

Gifford-Jones är läkare och medicinsk journalist med privat praktik i Toronto, Kanada.