SOK: Vi blev tagna på sängen av OS-nej
Karin Wanngård (S), finansborgarråd, ser positivt på OS i Stockholm. (Foto: Pontus Lundahl/TT)


Stockholm avbryter arbetet med att söka vinter-OS och Paralympics 2026, meddelar Socialdemokraterna i Stockholm.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) säger sig ha blivit "tagna på sängen" av beskedet.

– I dagsläget är det bara Socialdemokraterna som är odelat positiva till OS och Paralympics i Stockholm. Finns inte en bred politisk enighet är det tyvärr inte möjligt att gå vidare med en OS-ansökan inför 2026, säger Karin Wanngård (S), Stockholms finansborgarråd, till TT.

Anledningen till den politiska osäkerheten är att Internationella olympiska kommittén (IOK) inte kommer att kunna ge besked om hur stort det ekonomiska bidraget till värdorten blir - och således blir tiden för kort för att få fram tillräckliga analyser för de frågeställningar som flera aktörer ställt, anses det.

Det nya regelverket som IOK ska ta fram - kallat Agenda 2020 - kommer att försenas. Reglerna ska bland annat behandla hur stort ekonomiskt bidrag IOK kommer att ge till den stad som ska arrangera OS.

Över hälften

Richard Brisius utsågs förra veckan till kampanjchef och vd för Sveriges olympiska kommittés OS-bolag. Han sade då till TT att det bidraget förmodligen skulle utgöra mer än hälften av OS-budgeten om Stockholm skulle få spelen.

Wanngård säger att den utredning som gjorts är bra och remissvaren från andra berörda pekar på att det skulle vara bra med OS och Paralympics i Stockholm och Sverige.

– Även om vi har de underlagen så tolkar vi det på olika sätt beroende på partitillhörighet. Tyvärr så ser jag ingen majoritet i dagsläget.
Moderaterna i Stockholm är kritiska och hade förväntat sig samtal i ämnet. Oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) säger till TT att partiet alltid har varit positiva till att arrangera OS.

– Men har också sagt att vi vill säkerställa en ansvarsfull finansiering av evenemanget och därför skickade vi följdfrågor om detta till Karin Wanngård så sent som i förra veckan.

Liberalerna i Stockholms stadshus välkomnar däremot beskedet.

"På sängen"

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger att SOK "blev tagna på sängen" av Socialdemokraternas besked:

– Meddelandet från Socialdemokraterna var inte känt för oss på förhand. Vi fick det här meddelandet alldeles nyss och behöver träffa dem för att höra vad som ligger bakom. Vi tror ju precis som deras egen utredning att OS är en bra möjlighet för Stockholm och Sverige.

Det var den 27 januari som det framkom att Stockholm ville söka OS. Därefter har kritik i olika former kommit mot projektet.

Wanngård utesluter inte att Stockholm skulle kunna söka OS och Paralympics vid ett senare tillfälle, när IOK:s nya regelverk är på plats.

– Jag har en förhoppning om att det kanske ändras uppfattningar i politiska partier så att det blir möjligt framöver, säger hon.

"En glipa"

Reinebo anser inte att informationen från IOK har varit otydlig.

– Den delen som handlar om att vi inte har nog med information tycker inte vi stämmer. Det är lika för alla länder och vi har fått höra att riktlinjerna för processen 2026 kommer vid halvårsskiftet, och att anmälan till värdstad sker nästa sommar. Det är ingen skillnad jämfört med tidigare information från IOK. Vi tycker att vi har den informationen vi behöver för att driva projektet vidare, säger han.

Han vill inte uttala sig om Socialdemokraternas besked definitivt innebär spiken i kistan för OS i Stockholm 2026.

– Innan vi vet mer varken kan eller vill vi säga att dörren är stängd. Dörren är öppen så länge det finns en glipa.

(TT)

Fakta

Tidigare försök

Stockholm arrangerade sommar-OS 1912 och hästdelen av sommar-OS 1956 (de övriga tävlingarna gick i Melbourne i Australien).

Sedan dess har Sverige försökt få tillbaka idrottsfesten sju gånger utan att vinna omröstningarna. Sex gånger har Sverige missat att få vinter-OS: Göteborg (1984), Falun (1988 och 1992) samt Östersund (1994, 1998 och 2002).

Stockholm misslyckades även med att få sommar-OS 2004.

Stockholm var också med i ansökningsprocessen till vinter-OS 2022 men drog sig ur i förväg även då.