SD vill väcka misstroende mot Johansson – får stöd av M och KD
Jimmie Åkesson (SD) vill väcka misstroende mot justitieminister Morgan Johansson i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT-arkivbild


Moderaterna och Kristdemokraterna stödjer Sverigedemokraternas vilja att rösta om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S) med anledning av skjutningar och sprängdåd.

Centerpartiet och Liberalerna tvekar.

– Vi tar ju alltid den här typen av frågor på allvar och den kommer därför att diskuteras när vi har riksdagsgrupp i morgon, men jag har väl lite svårt att se hur det skulle innebära en lösning på den akuta situationen i Malmö, säger Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, till TT.

Morgan Johansson gör för lite, enligt SD, för att få stopp på de kriminella.

– Det är uppenbart att han inte tar situationen på allvar eller klarar av att hantera den, säger Jimmie Åkesson till TT efter helgens händelser i bland annat Malmö.

SD-ledaren avser att på onsdag, i samband med partiledardebatten om EU i riksdagen, begära att riksdagen senare ska rösta om misstroende mot Morgan Johansson, något som Sveriges Radios Ekot var först med att rapportera om.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Jessica Gow/TT-arkivbild

M och KD stödjer

Moderatledaren Ulf Kristersson uppger att hans parti stödjer ett misstroende.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för en misstroendeförklaring, säger Kristersson till Ekot.

Kristdemokraterna har också bestämt sig för att backa upp SD:s initiativ. Partiets gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, skriver i en kommentar till TT att det ytterst är regeringen och statsminister Stefan Löfven som bär ansvaret för att hantera situationen när "skjutningar och bombdåd sätter stad efter stad i skräck."

"Men vi kommer också, naturligtvis, att försöka använda varje möjlighet att få bort de ministrar som delar ansvaret och som uppenbarligen inte förmår att skapa förbättringar inom sina ansvarsområden. Morgan Johansson förtjänar i egenskap av justitieminister inte riksdagens förtroende. Kristdemokraterna kommer att rösta för ett misstroende.” skriver Carlson.

En omröstning om misstroende kan ske tidigast på fredag, eller senast på tisdag i nästa vecka.

En begäran om att väcka misstroende måste bordläggas vid ett efterföljande sammanträde, vilket blir på torsdag om Åkesson lyfter frågan på onsdag, och omröstningen hållas vid det tredje, eller senast fjärde, sammanträdet efter det att misstroende förts på tal.

Högre tröskel

Åkesson säger att partiet även ska diskutera om man ska försöka få till en misstroendeförklaring mot inrikesminister Mikael Damberg (S), som bland annat ansvarar för polisen.

Damberg vill inte kommentera Åkessons uppgifter.

SD-ledaren säger att regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten, efter gängsamtalen där SD inte fick vara med och M, KD och L hoppade av, var ett steg i rätt riktning.

– Regeringen gör en del, men det är långtifrån tillräckligt, säger Åkesson.

Det räcker dock inte med M och KD som stöd för att fälla Johansson, fler partier måste ansluta sig.

– Det är väl en högre tröskel för Centerpartiet och Liberalerna att göra det, säger Åkesson till TT.

Det är inte nog om regeringens samarbetsparti Liberalerna, till exempel, skulle ansluta sig, eftersom det krävs minst 175 ledamöter som röstar emot en minister för att han eller hon ska tvingas avgå.

SD, M, KD och L har 173 ledamöter tillsammans.

(Lars Larsson/TT)
(Peter Wallberg/TT)

Fakta

Misstroendeförklaring

(TT)

Minst 35 ledamöter måste först gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av.

Minst 175 ledamöter måste sedan rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller en minister. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter.

Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Källa: Riksdagen