Republikaner kräver svar från Pelosi om säkerheten vid Kapitolium
Fyra republikaner kräver svar från representanthusets talman om hennes agerande kring stormning av Kapitolium den 6 januari. Foto: Samuel Corum/Getty Images


Fyra republikaner kräver svar från representanthusets talman Nancy Pelosi vad gäller hennes agerande kring säkerheten under och efter stormningen av Kapitolium i Washington D.C. den 6 januari.

I ett brev signerat den 15 februari skriver de att den tidigare chefen för Kapitoliums polisstyrka, Steven Sund, begärde att nationalgardet skulle kallas in under demonstrationen i Washington den 6 januari.

”Begäran avslogs”, skriver de fyra republikanerna, Rodney Davies, Jim Jordan, James Comer och Devin Nunes, som ingår i en kommitté i representanthuset.

I brevet ställer de flera frågor som de vill ha svar på. Bland annat frågar de Pelosi varför begäran avslogs när Sund den 4 januari ville ha stöd för att kalla in nationalgardet.

”Vilket svar gav du till säkerhetstjänstemän den 6 januari när Sund begärde stöd för att kalla in nationalgardet, något som krävde ditt godkännande?”, lyder en annan fråga.

Vidare undrar de varför tjänstemän i representanthuset har vägrat att lämna ut material kring händelserna den 6 januari vid begäran.

På måndagen meddelade Nancy Pelosi i ett brev till demokratiska lagstiftare i representanthuset att hon har bett den pensionerade armélöjtnanten Russel Honoré att leda en oberoende kommission som ska utreda stormningen av Kapitolium.

De fyra republikanerna ifrågasätter emellertid kommissionens oberoende. De skriver att det förvisso finns omfattande stöd för att genomföra en oberoende granskning, men att ”Honoré tillsattes enbart av dig, utan att rådfråga minoriteten”.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.