loading
Foto: Eva Sagerfors
Foto: Eva Sagerfors

Recept: Vällagad kycklingsoppa – som naturlig medicin

Dana Churchill

Min fru är kinesiska och att se henne laga mat är fantastiskt. Maten hon lagar är full av naturliga mediciner. När jag senast åt en skål av hennes kycklingsoppa fann jag en stor bit ingefära i botten på skålen.

Ingefära är antibakteriell och kan motverka svampsjukdomar. Den behöver användas i stora bitar med endast några sidor skalade, så att den inte gör soppan för stark. Ingefäran hjälper till att lugna en orolig mage. Den kan också lindra illamående.

Ett annat sätt att tillreda den urgamla medicinska kycklingsoppan är att tillsätta färsk, hackad vitlök till soppan när den är klar, och sedan låta den sjuda ytterligare 30 minuter.

Vitlök är en av de starkaste anti-mikrobiella växterna och kan döda bakterier, virus och svamp. Den är dock bara effektiv när den äts rå. Jag tycker om att tillsätta den mot slutet av matlagningen. På så vis är den halvrå och har kvar förmågan att döda mikrober, och den smakar gott.

Vitlök.

Om du inte har något emot att förändra smaken lite på mammas kycklingsoppa, så prova att tillsätta juice från en lime för att få en mer medicinsk rätt. Lime som tillsatts till vitlök och ingefära har visat sig hämma många sorters sjukdomsframkallande ämnen.

Att äta kycklingsoppa är en mycket bra idé under kalla, mulna, regniga dagar, eller på hösten och vintern, när virus, bakterier och svampinfektioner börjar breda ut sig.

Lime.

Kycklingsoppa

Det här behöver du

5 dl äggnudlar

5 dl kokt kyckling, skuren i tärningar

1,2 l kycklingbuljong

3 medelstora morötter, skivas

2 stänger selleri, skivas

1 medelstor lök, hackas

3 matskedar hackad färsk persilja

3 bitar färsk ingefära, skuren i bitar

4 hackade vitlöksklyftor

1 liten färsk lime

Salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienser utom äggnudlar, persilja, salt och peppar i en kastrull. Koka upp soppan på hög värme, rör om då och då, tills blandningen precis börja koka (5 – 8 minuter). Sänk till medelvärme. Koka och rör om då och då, tills morötterna är lagom mjuka (10 – 15 minuter). Tillsätt persilja och vitlök och låt sjuda ytterligare 30 minuter. Tillsätt nudlar. Pressa i limejuice precis innan servering. Gott!

 

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading
Foto: Eva Sagerfors
Foto: Eva Sagerfors

Recept: Vällagad kycklingsoppa – som naturlig medicin

Dana Churchill

Min fru är kinesiska och att se henne laga mat är fantastiskt. Maten hon lagar är full av naturliga mediciner. När jag senast åt en skål av hennes kycklingsoppa fann jag en stor bit ingefära i botten på skålen.

Ingefära är antibakteriell och kan motverka svampsjukdomar. Den behöver användas i stora bitar med endast några sidor skalade, så att den inte gör soppan för stark. Ingefäran hjälper till att lugna en orolig mage. Den kan också lindra illamående.

Ett annat sätt att tillreda den urgamla medicinska kycklingsoppan är att tillsätta färsk, hackad vitlök till soppan när den är klar, och sedan låta den sjuda ytterligare 30 minuter.

Vitlök är en av de starkaste anti-mikrobiella växterna och kan döda bakterier, virus och svamp. Den är dock bara effektiv när den äts rå. Jag tycker om att tillsätta den mot slutet av matlagningen. På så vis är den halvrå och har kvar förmågan att döda mikrober, och den smakar gott.

Vitlök.

Om du inte har något emot att förändra smaken lite på mammas kycklingsoppa, så prova att tillsätta juice från en lime för att få en mer medicinsk rätt. Lime som tillsatts till vitlök och ingefära har visat sig hämma många sorters sjukdomsframkallande ämnen.

Att äta kycklingsoppa är en mycket bra idé under kalla, mulna, regniga dagar, eller på hösten och vintern, när virus, bakterier och svampinfektioner börjar breda ut sig.

Lime.

Kycklingsoppa

Det här behöver du

5 dl äggnudlar

5 dl kokt kyckling, skuren i tärningar

1,2 l kycklingbuljong

3 medelstora morötter, skivas

2 stänger selleri, skivas

1 medelstor lök, hackas

3 matskedar hackad färsk persilja

3 bitar färsk ingefära, skuren i bitar

4 hackade vitlöksklyftor

1 liten färsk lime

Salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienser utom äggnudlar, persilja, salt och peppar i en kastrull. Koka upp soppan på hög värme, rör om då och då, tills blandningen precis börja koka (5 – 8 minuter). Sänk till medelvärme. Koka och rör om då och då, tills morötterna är lagom mjuka (10 – 15 minuter). Tillsätt persilja och vitlök och låt sjuda ytterligare 30 minuter. Tillsätt nudlar. Pressa i limejuice precis innan servering. Gott!

 

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025