Nu får Thailandresenärerna se upp: Landet har drabbats av rabies. 22 provinser är nu ”röda zoner”, däribland flera populära resmål. I år har hittills fyra personer dött i epidemin.
Rabies har funnits i Thailand länge, men de senaste åren har epidemin tagit fart. Efter de senaste veckornas rapporter om smittläget är Thailand ”ett nervvrak” skriver Bangkok Post. I veckan meddelades att även huvudstaden Bangkok är en epidemisk zon. Andra populära resmål som Pattaya, Hua-hin, Rayong och Trangprovinsen står också på listan.
Utöver de 22 röda zonerna är 26 provinser ”tillfälligt epidemiska zoner”, vilket betyder att man är extra vaksam på rabiesfall i dessa områden.
Hundar är den främsta smittkällan.
– Alla fjolårets elva dödsfall, 100 procent, var från virus som överförts genom hundar, säger läkaren Wasin Matsee från Travel Medicine Research Unit till Bangkok Post.

Gatuhund i Bangkok, Thailand. Rabies i Thaland smittar till 88 procent genom hundar. Foto: Tofuprod
Men det är inte bara hundar som sprider rabies, även boskap och katter kan föra viruset vidare. Smittan sprids vanligen till människor via saliv, exempelvis genom bett eller rivsår. Rabiessmittade djur blir ofta aggressiva.
– Av alla elva dödsfall i fjol hade nio av offren inte kunskap om vikten av att tvätta såret och om rabiesinfektion i sig, och uppsökte alltså inte läkare, säger Matsee.
Alltid dödlig
När en människa insjuknar i rabies är den i princip alltid dödlig. Symptomen börjar ofta som ångest och oro, vilket är ett tecken på hjärninflammation, och eftersom nerverna till svalgmusklerna påverkas uppstår kramper när man sväljer. Andra symptom är feber, hjärtklappning, rastlöshet och svettningar. Man kan även få andningssvårigheter. Oftast dör patienten inom två veckor.
– Och eftersom nervsystemet stimuleras kommer patienten att bli mycket känslig för vind och vatten. De kommer att känna smärta när de utsätts för till och med, exempelvis, vind från en elfläkt eller när de sväljer vatten. Att duscha orsakar också smärta. Detta förklarar varför sjukdomen kopplas ihop med vattuskräck, säger Wasin Matsee till Bangkok Post.

Gatuhund i Pattaya, Thailand. Bästa sättet att skydda sig mot rabies är att inte klappa okända däggdjur. Foto: Mekong
Efter smittotillfället insjuknar man oftast inom 3-6 veckor, men ibland tar det inte mer än fem dagar, och i vissa fall kan det ta ett helt år innan symptomen visar sig, skriver Folkhälsomyndigheten.
Det bästa sättet att skydda sig mot rabies är att man låter bli att klappa okända däggdjur när man åker utomlands.
Vid misstankar om smitta
Folkhälsomyndigheten skriver: ”Rabies klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten. Rabies är en smittspårningspliktig sjukdom. Vid misstanke om inhemsk smitta måste veterinära myndigheter varskos. Kraftfulla åtgärder behöver då vidtas för att eliminera en eventuell djursmitta. Rabies hos djur omfattas av epizootilagen och ska anmälas redan vid misstanke om sjukdom.”