RÅ:s förslag: 2 000 kronor i böter vid brott mot pandemilagen
Den som bryter mot pandemilagen ska få betala 2 000 kronor i böter, enligt ett förslag som riksåklagaren har lämnat fram. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times


De personer som bryter mot vissa föreskrifter i den tillfälliga pandemilagen ska betala 2 000 kronor i böter. Det föreslår riksåklagaren i ett förslag som väntas träda i kraft i slutet av januari.

Ordningsboten ska kunna utfärdas på plats av polisen. Enligt riksåklagaren är bötessumman ”valt så att det ska framstå som rimligt och adekvat och därmed få acceptans i samhället”.

– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

– Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå. Vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning, som till exempel vållande till sjukdom enligt brottsbalkens tredje kapitel.

Förslaget ska nu gå ut på remiss. Beslut väntas fattas den 18 januari och den 27 januari är det tänkt att de nya bötesbeloppen ska träda i kraft.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.