Psykisk tortyr: De värsta ärren sitter i själen
Illustration av ett offer som är fängslad med handklovar i en säng i ljuset av en lampa som alltid är tänd. Bild: Minghui.org


Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även att se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

En läkare vid Röda korsets internationella kommitté har besökt ett stort antal häkten runt om i världen. Han säger att psykisk tortyr kan få mycket negativa följder.

”Tortyr under förhör involverar ofta metoder som inte skadar kroppen fysiskt eller ger fysisk smärta, men som istället medför allvarlig psykisk smärta och lidande, och som rubbar sinnena och personligheten på djupet,” skriver Dr Hernan Reyes i artikeln “The Worst Scars Are in The Mind: Psychological Torture.” (ung De värsta ärren sitter i själen: Psykisk tortyr).

Två vanliga metoder för psykisk tortyr i Kina är enligt Amnesty International sömnberövande och att sitta i isoleringscell. Det finns dock många fler, inklusive hot mot familjemedlemmar, perioder med intensiva korsförhör och att ingjuta skräck.

Offren är tibetaner och muslimska uigurer, misstänkta för ”separatism”, människorättsadvokater, regimkritiker, Falun Gong-utövare, demokratiaktivister och medlemmar i underjordiska kyrkor.

Kina har ett enormt system med omskolningscentra, vanligen kallade hjärntvättscentra. Det troligen största av dessa – som människorättsgrupper beskriver som koncentrationsläger – ligger i regionen Xinjiang, där över en miljon uigurer och människor från andra muslimska grupper hålls fångna och utsätts för psykisk indoktrinering. Bland annat tvingas de att delta i lektioner för politisk omskolning och att sjunga politiska sånger.

Falun Gong-utövare i arbetslägret i Masanjia tvingas se en video i syfte att omskola dem, 22 maj, 2001. Foto: AP Photo/John Leicester

Enligt brittiska Independent har muslimer tvingats avsäga sig islam och svära lojalitet mot Kinesiska kommunistpartiet. I en hearing i amerikanska kongressen i juli 2018 framkom att fångarna ofta sitter utan mat och vatten i isoleringscell där de förhindras att sova. De förhörs också om deras religiösa utövning och om deras resor utomlands.

Enligt en rapport av International Campaign for Tibet är våldsnivån mot tibetanska politiska fångar ofta extrem och resulterar i att tibetaner både får permanenta fysiska skador och allvarliga psykiska trauman. En rapport från Tibetan Centre for Human Rights and Democracy 2018 skriver att sedan 2012 har munkar och nunnor som har förvisats från olika tempel och kloster hållits i omskolningscentra i veckor eller månader utan att få laglig prövning.

I åratal har kristna i Kina utsatts för psykisk press på grund av att myndigheterna arresterar präster, stänger ner kyrkor, bränner biblar och tar bort kors från kyrkor.

Det finns också planer på att skriva om delar av bibeln för att göra den mer i överensstämmelse med statsideologin, rapporterar Mission Network News. För att strama åt kontrollen över religiösa grupper sätter myndigheterna press på upp till 20 000 huskyrkor att antingen stänga eller att förena sig med den statssanktionerade kyrkan, enligt The Christian Post.

Användningen av hjärntvättscentra för att spärra in Falun Gong-utövare är särskilt utbredd i Kina. Enligt observatörer hos människorättsorganisationer har hjärntvättscentra blivit de huvudsakliga institutionerna för förföljelsen av Falun Gong-utövare sedan den kinesiska regimen 2013 annonserade att de skulle avskaffa systemet med arbetsläger. I de här centren utsätts utövare konstant för verbala hot och övergrepp, liksom fysisk tortyr. De tvångsmatas även ofta eller injiceras med droger som skadar nervsystemet för att försöka tvinga dem att ge upp sin tro.