Postnords vd får gå – får 14 miljoner
Håkan Ericsson får lämna posten som Postnords vd och koncernchef. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT-arkivbild


Postnords vd Håkan Ericsson får omedelbart lämna sin post. Omställningen av bolaget måste snabbas på, enligt styrelsen.

I fallskärm får han med sig drygt 14 miljoner kronor.

– Håkan har inte fått sparken, styrelsen och han har enats om att det är dags för ett nytt ledarskap, säger styrelseordförande Christian Jansson till TT.

Tillförordnad vd blir Annemarie Gardshol och rekryteringen av en ny koncernchef inleds omedelbart.

Även finanschefen Gunilla Berg får lämna sin post.

Nytt ledarskap

Enligt Jansson beror inte ledarbytet på att Jansson eller Berg misskött sig på något vis.

– Det är inga brister, de har genomfört ett fantastiskt omställningsarbete, säger Jansson som pekar på att det behövs ett nytt ledarskap för att nu starta om och att det inte är något ovanligt att man byter vd efter fem år.

Fackorganisationen Seko Posten delar styrelsens bedömning att det behövs ett nytt ledarskap. För att återfå allmänhetens förtroende måste man hålla kvalitén på servicen, vilket kräver att Sekos medlemmar har rätt förutsättningar att utföra sina jobb, enligt Johan Lindholm, Seko Postens ordförande.

– Våra medlemmar är avgörande för att det ska lyckas framöver.

– Vi står inför stora förändringar när digitaliseringen verkligen tar fart. Vissa jobb kommer att bli fler i antal och andra yrkesgrupper kommer att bli färre, säger han vidare.

Christian Jansson ser två stora utmaningar framför sig. Det ena är att klara omställningen på brevmarknaden, att förstå vad konsumenterna vill ha. Det andra är paketvolymerna som i stället har ökat kraftigt. Här gäller det att bygga upp kapaciteten, enligt Jansson.

Kritiken mot den bristfälliga leveranskvaliteten viftar han bort.

– Kvaliteten har aldrig varit så hög som i dag, säger Jansson.

Postnords styrelseordförande Christian Jansson. Foto: Anders Wiklund/TT

Ökad rörelseförlust

Håkan Ericsson har sex månaders uppsägningstid och tolv månaders avgångsvederlag – uppsägningen kostar därmed 14,2 miljoner kronor.

Postnord gjorde förra året en rörelseförlust på 855 miljoner kronor, sju gånger mer än under 2017. Förlusten var direkt kopplad till kostnader för personalomsättningar i den danska verksamheten, som 2018 ökade sin förlust med 22 procent till 1,36 miljarder kronor.

– Omställningen kostar mycket mer än det vi har fått i statsstöd, så när vi bokar intäkten från statsstödet och hela omställningskostnaden blir det en negativ post på 855 miljoner på hela året, sade Håkan Ericsson till TT i samband med bokslutet.

– Annars tjänar Postnord pengar, men alldeles för lite pengar, tillade han.

Sjunkande brevvolymer

I Sverige är Postnords stora problem att brevvolymerna sjunker snabbt. Det har fått ledningen i bolaget att vädja till regeringen att ändra i lagen om brevporto som sätter gränser för portohöjningar. I brevet till regeringen skriver Postnord att portot behöver höjas med en krona i höst.

Postnord har under de senaste åren varit ett av Sveriges mest utskällda bolag och har rasat i alla förtroendemätningar. Sena leveranser och försvunnen post är några av sakerna det klagats mest på. Omvalet i Falun i helgen berodde på att en säck med röster till det ordinarie valet i september levererades fem timmar för sent till en vallokal.

Håkan Ericssons lön och pensionskostnader uppgick till 12,4 miljoner kronor under 2018, enligt bolagets årsredovisning.

(TT)

Fakta

Förluster och kritik

(TT)

I bakgrunden till Postnords problem spökar digitaliseringen av brevvärlden, färre skickar fysiska brev när fler brev skickas digitalt. Den har skapat stora förluster och problem vid omställningen av koncernen med runt 30 000 anställda.

Värst har det varit i den danska rörelsen, som härom året blossade upp i en ägarstrid mellan den danska och svenska staten om vem som skulle betala för miljardförlusterna i Danmark.

I Sverige har omfattande kritik riktats mot Postnords posthantering med uteblivna och sena leveranser.

I omställningen till den nya världen har vd Håkan Ericsson velat höja portot rejält, slopa tömning av brevlådorna på söndagar och införa utdelning av post varannan dag i stället för varje dag.