Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot bedrägerier
Polisen uppmanar allmänheten att aldrig logga in på ens BankID eller signera köp som kommer via sms. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


På sin hemsida varnar nu polisen för sms-bedrägerier och tipsar om hur du kan skydda dig från att bli lurad. Det viktigaste är att använda sunt förnuft och inte följa länkar och ringa upp angivna telefonnummer, enligt polisen.

Polisen skriver att det börjar med ett vanligt sms som ser ut att komma från en trovärdig avsändare till exempel bankens spärrservice eller ett inkassobolag. Sedan ombeds man att klicka på en länk eller ringa upp ett nummer. Om man gör det vill bedragaren att man ska använda sitt mobila BankID eller lämna kontaktuppgifter.

– I meddelandet, som ofta är kortfattat, vill man stressa mottagaren genom att påstå att det till exempel skett bedräglig aktivitet på bankkontot eller att en räkning gått till inkasso, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i region Väst, på polisens hemsida.

– Målet med sms:n är att lura av dig dina pengar genom att föra över dem till ett annat konto, köpa till exempel Bitcoins åt dem eller att skapa ett nytt BankID som de sedan kan förfoga över.

Enligt polisen har anmälningarna minskat över tid men brottsvinsterna har ökat. Under januari-mars 2021 har bedragare lurat av västsvenskar 6,7 miljoner kronor. Enligt statistiken är brottsvinsterna också något högre i Västsverige jämfört med resten av Sverige.

– Vi ser en ny målgrupp för bedragarna som i högre utsträckning kontaktar företag, troligen för att brottsvinsterna är större, flera hundra tusen kronor och uppåt. Vi ser även att bedragare förmår målsägare att genomföra köp av Bitcoin på olika handelsplatser, säger Syberg Falguera.

Polisens råd för att inte bli lurad är att inte följa länkar eller ringa nummer som har skickats till dig via sms. Vill du kontrollera om utskicket stämmer ska du själv ta reda på telefonnumret till den angivna avsändaren. Kom också ihåg att aldrig logga in på ditt BankID eller signera köp som kommer via sms. Och att alltid noga kontrollera den finstilta texten som anger vad det är du skriver under i BankID.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.