Peterskyrkan i nytt ljus
Ny belysning synliggör mer av huvudkupolen i Peterskyrkan. Foto: OSRAM Licht AG


En av Roms mest kända kyrkor kan nu ses i ett helt nytt ljus: nyligen installerades 100 000 LED-lampor runtom i den gamla basilikan. Före- och efterbilder på en av kupolerna avslöjar en dramatisk förändring av Peterskyrkan!

Om dessa bilder talar sanning måste att beskåda Peterskyrkan vara som att återupptäcka en förlorad skatt eller att återfå synen. Plötsligt kan konstälskare och pilgrimer se och uppskatta de nischer som tidigare var mörka och obelysta.

Peterskyrkan i Rom, där nytt ljus lyser på de stora konstverken och arkitekturen. Foto: OSRAM Licht AG

En bild visar basilikans största, rundade kupol. Även om huvudkupolen först formgavs av Michelangelo fick han själv bara se grunden till den kolossala, nästan 20 meter höga trumman, kupolens runda väggar, innan han dog. Det var Michelangelos elev Giacomo Della Porta som utförde designen när han färdigställde kupolen 1590.

Före- och efterbilder i en av kupolerna. Foto: OSRAM Licht AG

Kupolens diameter är drygt 42 meter vid sockeln. Under kupolen finns fyra medaljonger, var och en drygt 8,5 meter i diameter, med de fyra evangelisterna på: Markus med ett lejon, Lukas med en ängel, Johannes med en örn och Matteus med en oxe. Matteus skrev det första evangeliet i Nya Testamentet, och på medaljongen håller han i sin 2,5 meter långa penna.

Peterskyrkans huvudkupol med ny belysning. Foto: Arkivbild av Peterskyrkan

Solljuset når in i kupolen via dess 16 fönster. Ovanför fönstren pryder totalt 96 figurer kupolen från toppen till grunden på sex stigande nivåer. På de lägre nivåerna finns viktiga kristna gestalter från den jordiska nivån avbildade: byster av de 16 påvarna som är begravda i basilikan, och Jesus, jungfru Maria, Josef från Nasaret, Johannes Döparen och några apostlar. Där kupolen blir högre går figurerna in i de eteriska, himmelska världarna, där änglar avbildas i rektangulära ramar med instrumenten från Passionshistorien. Och ännu högre upp vaktar skyddsänglar Petrus grav. Sedan reflekteras keruber och serafer på runda medaljonger, och närmast toppen är de bevingade änglarnas fridfulla ansikten.

Närmare toppen skingras dekoren in i en stjärnprydd blå himmel. En latinsk inskription finns på basen av lanternan (en liten kupollik struktur, vanligen med dekorativa arkader monterade på kupolens tak). Varje bokstav är 13,7 meter hög. Inspirationen tackar Petrus och påve Sixtus V som hade främjat bygget av kupolen. Högst upp, på höjder av ett 40-våningshus, föreställer konsten på lanternan förstås Gud.

Vatikanens hemsida kan du läsa mer om Peterskyrkan.