Peru väntar på nya protester

Demonstration i Lima på måndagen. På onsdag och torsdag väntas nya stora protester i Perus huvudstad. Foto: Martin Mejia/AP/TT


Veckor av protester har inte fått president Dina Boluarte att avgå. Nu väntar landet på nya stora demonstrationer, och Boluarte manar dem som beger sig till huvudstaden Lima att samlas "lugnt och fredligt".

Regeringen har utlyst undantagstillstånd i Lima och tre andra regioner till följd av protesterna, som krävt minst 42 människors liv de senaste veckorna. Men ännu strömmar folk till Lima för att fortsätta göra sig hörda och få Dina Boluarte att avgå.

– Vi vet att de vill inta Lima, det har vi sett på sociala medier. Jag uppmanar dem att inta Lima, men lugnt och fredligt. Jag väntar på dem för att diskutera deras agenda, säger hon i ett tal i landets konstitutionsdomstol där hon också varnar demonstranterna för att ta lagen i egna händer.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!