Pelosi uppmanar USA och världens ledare att bojkotta OS i Peking

Representanthusets talman och demokraten Nancy Pelosi uppmanar USA och världens ledare att bojkotta Olympiska spelen i Peking. Foto: Zach Gibson/Getty Images


Amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi uppmanar USA och världens ledare att bojkotta Olympiska spelen i Peking 2022 på grund av Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

Demokraten Pelosi talade under en utfrågning som hölls av Tom Lantos människorättskommission och Congressional-Executive Commission on China (CECC) på tisdagen.

– Att statschefer reser till Kina i ljuset av att det pågår ett folkmord, samtidigt som ni sitter där på soffan, leder sannerligen till en fråga: Vilken moralisk auktoritet har ni att tala om mänskliga rättigheter någonstans i världen?, sade hon.

Republikanen Chris Smith, som ledde utfrågningen, sade att sponsrade företag bör vittna inför kongressen och ”hållas ansvariga”.

– Stora företag vill tjäna mycket pengar, och det verkar inte spela någon roll vilken grymhet – till och med folkmord – som värdlandet begår”, sade han, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Allt flera politiker i USA har den senaste tiden höjt rösten om en bojkott av de Olympiska spelen i Kina. I februari uppmanade 180 människorättsorganisationer världens regeringar om en bojkott.

Tidigare har den kristdemokratiske EU-parlamentarikern David Lega berättat för Epoch Times att det ”är oerhört problematiskt att Kina blev tilldelat OS”.

I januari förra året klargjorde den amerikanska regeringen att den kinesiska regimen begår folkmord och brott mot mänskligheten vad gäller behandlingen av uigurer i Xinjiang.

Även Storbritannien meddelade nyligen att man klassar förtrycket av uigurerna som folkmord.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.