Ovärderliga föremål räddade ur Notre-Dame
Brandmän försöker att släcka branden i Notre-Dame. Foto: Michel Euler/AP/TT


När mörkret föll över Paris kämpade 400 brandmän fortfarande mot den katastrofala branden i Notre-Dame.

Vid 03-tiden meddelade brandkåren att branden var under kontroll.

Flera brandmän sprang in i katedralen för att försöka rädda så många som möjligt av de värdefulla föremålen där inne.

– Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomberna. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom, säger Stéphane Seigneurie, en av dem som samlades för att se på branden.

Flera bad tillsammans medan brandmännen kämpade mot lågorna.

En betraktare knäpper händerna framför Notre-Dame i Paris. Foto: Christophe Ena/AP/TT

Lågorna spred sig snabbt över taket på måndagen, och träbjälkar från 1100-talet pekas ut som en av anledningarna till det häftiga förloppet.

På tisdagsmorgonen täcks tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame. Libération skriver "Notre drame" (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver "Le coeur en cendres" (hjärtat i aska).

Den 850 år gamla byggnaden är en symbol både för staden och för landet. Trots att den gotiska spiran kollapsat i lågorna verkar det som att framsidans två torn klarat sig.

– Vi kan betrakta huvudstrukturen av Notre-Dame som räddad, säger paris brandkårschef Jean-Claude Gallet.

Törnekrona klarade sig

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns i byggnaden. Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Jesus törnekrona klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

– Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Gregoire till tv-kanalen BFM.

Notre-Dames spira kollapsar under branden som rasar i katedralen. Foto: Diana Ayanna/AP/TT

Ska byggas upp igen

President Emmanuel Macron dök synbart skakad upp på platsen men uttryckte lättnad över att "det värsta kunnat undvikas", och meddelade att en internationell insamlingskampanj inletts.

– Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen för det är vad fransmännen förväntar sig, säger han och beskriver byggnaden som hela Frankrikes katedral, oavsett om man är troende eller ej.

Den franske miljardären François-Henri Pinault lovar att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet.

Pinault, vd för holdingbolaget Kering, skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att pengarna ska gå till att helt och hållet bygga upp Notre-Dame igen.

Pengarna ska betalas ut från familjens investeringsbolag Artemis.

(TT-AFP)