Oskyldigt fängslad dog efter ett år i kinesiskt fängelse
Falungong-utövare åller en ljusvaka framför kinesiska konsulatet i Los Angeles, USA, den 15 oktober 2015, för de som har dött under den 16 år långa förföljelsen i Kina. De kräver att Jiang Zemin ska ställas inför rätta. Foto: Benjamin Chasteen


En man från Anhui-provinsen i Kina dog under mystiska omständigheter efter att ha suttit fängslad för sin tro i ett år. Mannens familj misstänker att han torterades till döds.

Ye Guangping övade falungong, en gammal kinesisk kultiveringsmetod för kropp och själ som inbegriper meditation och att leva efter principerna sanning, medkänsla och tålamod. Metodens hälsofördelar gjorde den mycket populär när den spreds i Kina på 90-talet. Fler än 70 miljoner kineser övade falungong enligt en statlig undersökning. Enligt utövare rörde det sig om fler än 100 miljoner.

Men falungong popularitet sågs som ett hot mot det kinesiska kommunistpartiets auktoritära ideologi. 1999 inledde regimen en rikstäckande förföljelse av falungong-utövare. Enligt falungongs officiella presskontor Falun Dafa Information Centers uppskattning har miljontals falungongutövare frihetsberövats sedan förföljelsen började, och ofta utsatts för tortyr och trakasserier.

Ye häktades 7 september 2015 klockan 7 på morgonen. Lokal polis och tjänstemän från allmänna säkerhetsbyrån tvingade sig in i hans hem och grep honom, hans fru och dotter. De fördes till Lu’ans interneringscenter.

Flera månader senare dömdes Ye till fyra års fängelse för att han inte gav upp sin tro på falungong. I oktober 2016 fördes han till fängelse nummer tre i staden Suzhou, Anhui-provinsen.

Detta fängelse är känt för att tortera och misshandla falungongutövare, till och med till döden, enligt den amerikansk webbsidan Minghui som bevakar förföljelsen i Kina. Många som har varit fängslade där vittnar om fängeslevakternas misshandel. Fångar får bara äta en ångkokt bulle per måltid, samtidigt som de varje dag tvingas träna som militärer. Utövare som försöker göra falungong-övningarna får handfängsel och blir slagna, även med elbatonger. De utsätts också dagligen för hjärtvätt, då de tvingas se på videor och läsa böcker med propaganda mot övningsmetoden. Syftet med denna form av tortyr är att tvinga dem att ge upp övningen. De utövare som vägrar slås ofta med elbatonger under lång tid.

Den 8 oktober fick Yes familj ett telefonsamtal från fängelset. Det sades att Ye hade svimmat på grund av högt blodtryck under ett arbetspass. Senare berättade sjukhuset att han hade drabbats av en hjärnblödning och hamnat i koma.

Eftermiddagen den 13 oktober informerade sjukhuset familjen om att Yes hjärta hade stannat och att de dödförklarat honom. Fängelset tillät inte familjen att spara eller ens se sjukhusjournalen. De lät heller inte familjen fotografera kvarlevorna.

Familjemedlemmar rapporterade till Minghui att hela baksidan av Yes kropp var lila. De misstänker att Ye i själva verket torterades till döds.

Innan fängelsevistelsen var Ye frisk och hade inga problem med blodtrycket. Fängelset ville att Yes kropp omedelbart skulle kremeras, en vanlig taktik för att förstöra fysiska bevis för tortyr eller misshandel på en fånges kropp.