Falungong-utövare förföljs fortfarande i hela Kina
Fler än 10 000 falungong-utövare har hittills frihetsberövats eller trakasserats i Kina i år
Hundratals falungong-utövare marscherade i Washington för att upmärksamma förföljelsen i Kina, den 20 juli 2017. Foto: Benjamin Chasteen


Yang Guanren, som är regionschef för ett stort företag med huvudkontor i Peking, var på affärsresa. Under en taxifärd mellan Guangzhou och Shanzhen den 15 maj 2017 pratade han med föraren om den pågående förföljelsen av falungong i Kina.

Falungong (Falun Dafa) är en traditionellt kinesisk metod för självförbättring. Den innefattar qigong och meditation, och att leva efter ledorden sanning, godhet och tålamod. Övningarnas positiva hälsoeffekter ledde till att metoden blev mycket populär i Kina när den spreds på 90-talet. Enligt en statlig undersökning övade fler än 70 miljoner kineser falungong 1999. Enligt utövare ska det ha rört sig om ännu fler – fler än 100 miljoner.

Regimen i Kina såg falungongs popularitet som ett hot mot dess auktoritära styre, och i juli 1999 inledde de en kampanj för att utrota metoden. Enligt en uppskattning från falungongs officiella presskontor, Falun Dafa Information Center, har miljontals falungongutövare gripits och frihetsberövats sedan förföljelsen började. Många av dem har torterats och trakasserats under fångenskapen. Regimen spred också antipropaganda för att vända allmänheten mot falungong-utövare.

Yang är förföljelsens senaste offer.

När taxichauffören hört Yang prata körde han honom till den lokala polisstationen i Yuehai, och anmälde honom som falungong-utövare till polisen. Myndigheterna häktade Yang.

Yang Guanren. Foto: Minghui.org

Polisen meddelade Yangs familj att han skulle släppas 30 dagar senare mot borgen. När de 30 dagarna hade gått åkte Yangs familj till Nanshan-distriktets interneringscenter där han hölls fången. Men centret släppte inte Yang, och inte heller lät de familjen besöka honom i fängelset.

När familjen bad polisstationen om en förklaring vägrade tjänstemännen att ta emot dem. En tjänsteman hotade med häktning om de kom tillbaka till polisstationen igen.

Familjen har anlitat en advokat för att hjälpa dem, men har inte lyckats få Yang frigiven, trots att de överklagat hos det lokala åklagarämbetet, rapporterar den amerikanska sidan Minghui.org, som bevakar förföljelsen av falungong i Kina.

Yangs familj har också berättat att inhemska säkerhetsstyrkor åkte till Yangs hemstad och gjorde husrannsakan hos hans föräldrar. Båda av dem är över 80 år. Yangs mor ska ha blivit så chockad av händelsen att hon blev sängliggandes i flera dagar efteråt.

I hela landet

Förföljelsen fortsätter att påverka tusentals utövare i hela Kina. Mellan januari och juni 2017 har minst 3 659 falungong-utövare blivit bortförda av myndigheter och frihetsberövade, och 7 209 har utsatts för myndigheternas trakasserier, enligt Minghuis senaste uppskattning. På grund av den stränga kontrollen av information i Kina kan dessa siffror vara mycket lägre än det faktiska antalet.

Gripanden och trakasserier sker i hela landet, visar rapporter från 30 provinser, självständiga regioner och centralstyrda kommuner.

De flesta häktningarna genomfördes i de fyra provinserna Shandong, Liaoning, Hebei och Jilin, som har störst antal frihetsberövade utövare.

I provinserna Shandong, Liaoning och Sichuan blev flest utövare trakasserade av myndigheterna. Därutöver har minst 1 174 utövare fått sina hem rannsakade. Den totala mängden kontanter och tillgångar som myndigheterna beslagtagit uppgår till mer än 1,9 miljoner yuan (motsvarande runt 23,35 miljoner svenska kronor).

Allmänna säkerhetsministeriet, kommissionen för centralpolitiska och juridiska frågor och den utomrättsliga 610-byrån – som skapades 1999 som en gestapo-liknande instans, specifikt inriktad på falungong-utövare – är fortfarande de tre primära myndigheterna som har i uppgift att genomföra förföljelsen.

 


Mest Lästa