Opera om akademiskandalen sätts upp i Helsingborg
Svenska Akademien


Måndagen den 20 maj släpps biljetterna till "Makten och Härligheten", en kortopera om skandalerna som skakat Svenska Akademien. Operan är skriven av Fredrik Österling och den uruppförs av Helsingborgs Symfoniorkester.

Hur klingar en kris? I mars 2020 uruppför Helsingborgs Symfoniorkester tillsammans med kör och solister, Fredrik Österlings symfoniska vokalverk. Det skildrar förvecklingarna mellan ledamöterna i världens mest kända litterära sällskap.

– När Akademien krisade var det som när man plötsligt förstår att jultomten inte finns. Man kan alltså säga att den här operan är en slags personlig krishantering, säger Hanna Höglund, som har skrivit librettot.

Enligt Fredrik Österling, som även är chef för Helsingborgs konserthus, kommer musiken "spegla och förstärka den spännvidd av egendomliga ingredienser som händelserna i och runt akademien präglats av". Han utlovar en "emotionell, vokal och orkestral berg- och dalbana" med såväl svärta som humor.

Fredrik Österling. (Foto: Mats Bäcker)

TORSDAG 19 MARS 2020

FREDRIK ÖSTERLING Makten och härligheten – en allegorisk knyt-blues-opera för (minst) 18 ledamöter, samt orkester och kör. Libretto: Hanna Höglund

Medverkande:
Helsingborgs Symfoniorkester
Sångare ur Helsingborgs Konserthuskör
Amelia Jakobsson, sopran
Ulrika Tenstam, mezzosopran
Magnus Kyhle, tenor
Carl Ackerfeldt, baryton
Stefan Solyom, dirigent

Helsingborgs Symfoniorkester. (Foto: Mats Bäcker)