Observatörer: Regimen har tagit Khan Sheikun
Den turkiska militärkonvojen i Idlibprovinsen. Foto: Omar Haj Kadour/AFP/TT


Syriska regeringsstyrkor och deras allierade från Ryssland uppges efter blodiga strider mot jihadister och andra rebeller ha tagit kontroll över en strategiskt viktig stad i den nordvästra provinsen Idlib.

Det innebär också att läget gentemot Turkiet ställs på sin spets.

– Regeringsstyrkor tog full kontroll över staden Khan Sheikun och rensar den för närvarande från minor, säger Rami Abdel Rahman, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Regimen har länge velat ta Khan Sheikun som ligger vid den största vägen mellan Damaskus och Aleppo, Syriens två största städer. Enligt SOHR dödades 21 rebeller, varav 18 jihadister, och 10 soldater på lojalistsidan i onsdagens strider.

Tiotusentals flyr

Den al-Qaidakopplade jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), har stark närvaro i Idlib.

Under de senaste dagarna har tiotusentals människor flytt mot gränsen till Turkiet undan de syriska och de ryska styrkornas offensiv. Även staden Maarat al-Numan och närliggande byar är under press från regeringssidan.

– Flödet av bilar och fordon som lämnar tar inte slut, säger Abdullah Younis från staden.

Syriska regeringsstyrkor och deras allierade från Ryssland har efter blodiga strider tagit kontroll över den strategiskt viktiga staden Khan Sheikun i den nordvästra provinsen Idlib. Foto: TT

Omringade turkar

Enligt SOHR innebär regimsidans avancemang också att en styrka med turkiska soldater som finns nära den syriska staden Morek söder om Khan Sheikun nu är helt omringad. Damaskus är förbittrat över att turkisk militär finns på syrisk mark och har anklagat Ankara för att stödja olika rebellgrupper i området.

En turkisk militärkonvoj som korsade gränsen i måndags har fastnat norr om Khan Sheikun, sedan regimens styrkor skurit av vägen framför fordonen. Enligt Ankara har en flygattack riktats mot konvojen men syriska medier uppger att målet var ett rebellfordon som ledde konvojen.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu luftar varningens ord om att landet tänker göra "vad som än är nödvändigt för att säkerställa säkerheten för våra soldater och observationsposter".

(TT-AFP-Reuters)