Nytt dödsfall efter Astra Zeneca-vaccin
En dos av Astra Zenecas vaccin. Foto: Gareth Fuller – WPA Pool/Getty Images


En kvinna som för två veckor sedan tog Astra Zeneca-vaccinet mot covid-19 – och som senare drabbades av blodpropp – har avlidit. Det rapporterar SVT Nyheter Väst.

Kvinnan, som var i 70-årsåldern, var fullt frisk när hon vaccinerades uppger hennes anhöriga, enligt tv-kanalen. Några dagar senare fick hon blodpropp och låga nivåer av blodplättar. Hon avled förra veckan.

”Jag kan bekräfta att vi fått in ytterligare en rapport om ett misstänkt dödsfall kopplat till vaccinering under förra veckan”, skriver Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, i ett sms till SVT.

Det är det andra misstänkta dödsfallet i samband med Astra Zenecas vacciner i Sverige. Tidigare i mars rapporterades det om att en tidigare frisk kvinna i 60-årsåldern i Lund avled till följd av vaccinet efter att ha drabbats av blodpropp och blödningar. 

I mars kom det rapporter från Danmark och Norge om personer som dött av blodpropp och hjärnblödning kort efter Astra Zeneca-vaccinering. De båda länderna och ett flertal andra länder i Europa har tillfälligt stoppat vaccinet från Astra Zeneca.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten bedömt att personer över 65 år fortsatt kan vaccinera sig med Astra Zeneca-vaccinet.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.