Totalstopp i Danmark för Astra Zeneca
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Foto: Claudio Bresciani/TT


Danmark överger helt Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och de levererade doserna hänvisas nu i stället till papperskorgen. Samtidigt stoppar landet Janssens vaccin i väntan på utredning.

Det formella beskedet presenterades på en pressträff med Sundhedsstyrelsen och Lægemiddelstyrelsen under onsdagseftermiddagen.

"Det har varit ett svårt beslut att mitt i en epidemi fortsätta vaccinationsprogrammet utan ett effektivt och tillgängligt vaccin mot covid-19. Men vi har andra vacciner tillgängliga och vi har god kontroll över epidemin", säger Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De runt 149 000 danskar som redan hunnit få en dos med Astra Zenecas vaccin kommer i stället att få ett annat vaccin, enligt Lægemiddelstyrelsen.

Kasserar doser

Vaccinationerna med Astra Zenecas "Vaxzevria" har i Danmark varit stoppade sedan fem veckor tillbaka efter larm om mycket sällsynta biverkningar – en koagulationsrubbning i form av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) bedömer fortfarande att nyttan överstiger risken med vaccinet, men enligt tidningen Politiken väljer Sundhedsstyrelsen ändå att stoppa vaccinet och kassera doserna som levererats från Astra Zeneca. Danmark har förbeställt totalt 2,4 miljoner doser.

Enligt danska läkemedelsmyndigheten finns inga motsättningar, och dagens besked utesluter inte att vaccinet kan komma att användas i framtiden.

– Beslutet i Danmark betyder inte att Lægemiddelstyrelsen inte håller med EMA, säger enhetschefen Tanja Erichsen.

Till skillnad från Danmark valde Sverige för några veckor sedan att återuppta vaccinationerna med AZ-vaccinet för 65-plussare efter ett kortare vaccinstopp. Finland, som har samma linje som Sverige, meddelade på onsdagen att man fortsätter på samma sätt.

Janssen pausas

Danska myndigheter presenterade inte endast nyheter om Astra Zenecas vaccin. Besked kom också att man kommer vänta med att påbörja vaccinationerna med Janssens covidvaccin.

EMA utreder nämligen misstänkt samband till samma biverkningar som man hittat från AZ-vaccinet.

De första doserna från Janssen, som ägs av amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, anlände till Danmark under onsdagen.

Landet räknar nu med att alla danskar som är äldre än 50 år ska ha vaccinerats med två doser sista veckan i juni, en försening med tre veckor sedan föregående prognos.

Svenska Folkhälsomyndigheten har ännu inte kommit med besked om hur Sverige gör i frågan om Janssens vaccin. EMA utreder för närvarande en möjlig koppling mellan misstänkta biverkningar och vaccin.

(Erik Nilsson/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.