Nytt avtal om central lagerhållning av vaccin mot covid-19 i Tyskland

Socialminister Jakob Forssmed (KD). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Den svenska regeringen har fattat beslut om att Sverige ska ingå avtalet om central lagerhållning som förhandlats fram av EU och Pfizer-BioNTech. Lagerhållningen av vaccinet kommer att ske i Tyskland.

– Med den här lösningen på plats innebär det att vi kan avropa vaccin i takt med behoven i Sverige. På det sättet så kommer vi att ha en högre beredskap samtidigt som vi ökar möjligheten att donera vaccin som vi inte behöver och minskar risken att vi behöver kassera vaccin, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Enligt Forssmed har Sverige på det här sättet säkerställt att tillgången till vaccin mot covid-19 täcker det nationella behovet av vaccin mot eventuellt nya varianter av viruset liksom behovet av påfyllnadsdoser.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!