loadingAkrylamid bildas till exempel vid grillning och fritering. Nya regler som EU röstat om ska tvinga livsmedelsföretagen att hålla nere halterna i sina produkter. Arkivbild. Foto: Bengt Dobrin/TT
Akrylamid bildas till exempel vid grillning och fritering. Nya regler som EU röstat om ska tvinga livsmedelsföretagen att hålla nere halterna i sina produkter. Arkivbild. Foto: Bengt Dobrin/TT
Inrikes

Nya regler ska minska akrylamid i maten

Epoch Times

Nya regler som EU:s medlemsländer röstat igenom ska minska mängden av akrylamid i maten. Reglerna har tagits fram tillsammans med livsmedelsbranschen och blir tvingande för företagen.

– Tanken är att jobba långsiktigt för att minska intaget av akrylamid hos befolkningen. Man vet att akrylamid är ett cancerframkallande ämne som inte är bra för oss. Och eftersom det finns i så många produkter så får vi i oss relativt höga halter, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

Hittills har företagen på frivillig basis arbetat för att få ned halterna av akrylamid i livsmedel där ämnet förekommer som mest; potatis-, spannmålsprodukter och kaffe.

De måste nu jobba hårdare för att förebygga och sänka halterna av ämnet, och visa att de ligger under något som kallas åtgärdsnivåer. Det kan handla om förändringar i tillverkningsprocessen som till exempel handlar om temperaturer för frityrolja, och val av råvaror.

– Det är inte så att vi kommer att lägga saluförbud om ett enstaka livsmedel sticker över gränsen. Man blir inte sjuk av att få i sig mycket akrylamid under ett tillfälle, det är inte toxiskt på det sättet. Det handlar om att vi ska exponeras för lägre halter under livstiden, poängterar Petra Fohgelberg.

Förslaget ska granskas innan det antas av EU-kommissionen. Förordningen kan träda i kraft våren 2018.

(TT)

Akrylamid

Akrylamid bildas när viss mat upphettas till hög temperatur, till exempel vid fritering, rostning eller ugnsbakning.

Tillagningstiden och temperaturen avgör. Höga halter kan finnas i livsmedel som potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor. Den högsta halten finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor.

Livsmedelsverket råder att tillaga potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Vid kokning av maten bildas ingen akrylamid.

Tobaksrök innehåller höga halter akrylamid. Rökare får i sig ungefär tre gånger så mycket akrylamid som icke-rökare.

Källa: Livsmedelsverket.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingAkrylamid bildas till exempel vid grillning och fritering. Nya regler som EU röstat om ska tvinga livsmedelsföretagen att hålla nere halterna i sina produkter. Arkivbild. Foto: Bengt Dobrin/TT
Akrylamid bildas till exempel vid grillning och fritering. Nya regler som EU röstat om ska tvinga livsmedelsföretagen att hålla nere halterna i sina produkter. Arkivbild. Foto: Bengt Dobrin/TT
Inrikes

Nya regler ska minska akrylamid i maten

Epoch Times

Nya regler som EU:s medlemsländer röstat igenom ska minska mängden av akrylamid i maten. Reglerna har tagits fram tillsammans med livsmedelsbranschen och blir tvingande för företagen.

– Tanken är att jobba långsiktigt för att minska intaget av akrylamid hos befolkningen. Man vet att akrylamid är ett cancerframkallande ämne som inte är bra för oss. Och eftersom det finns i så många produkter så får vi i oss relativt höga halter, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

Hittills har företagen på frivillig basis arbetat för att få ned halterna av akrylamid i livsmedel där ämnet förekommer som mest; potatis-, spannmålsprodukter och kaffe.

De måste nu jobba hårdare för att förebygga och sänka halterna av ämnet, och visa att de ligger under något som kallas åtgärdsnivåer. Det kan handla om förändringar i tillverkningsprocessen som till exempel handlar om temperaturer för frityrolja, och val av råvaror.

– Det är inte så att vi kommer att lägga saluförbud om ett enstaka livsmedel sticker över gränsen. Man blir inte sjuk av att få i sig mycket akrylamid under ett tillfälle, det är inte toxiskt på det sättet. Det handlar om att vi ska exponeras för lägre halter under livstiden, poängterar Petra Fohgelberg.

Förslaget ska granskas innan det antas av EU-kommissionen. Förordningen kan träda i kraft våren 2018.

(TT)

Akrylamid

Akrylamid bildas när viss mat upphettas till hög temperatur, till exempel vid fritering, rostning eller ugnsbakning.

Tillagningstiden och temperaturen avgör. Höga halter kan finnas i livsmedel som potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor. Den högsta halten finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor.

Livsmedelsverket råder att tillaga potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Vid kokning av maten bildas ingen akrylamid.

Tobaksrök innehåller höga halter akrylamid. Rökare får i sig ungefär tre gånger så mycket akrylamid som icke-rökare.

Källa: Livsmedelsverket.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024