Nya illdåd mot hundar – polis vädjar om tips
Fyra nya anmälningar inom loppet av 24 timmar – bulldåden mot Malmös hundar ser ut att eskalera. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Bulldåden mot Malmös hundar eskalerar. Inom loppet av ett dygn har fyra nya fall med metall i hembakta bullar anmält till polisen. Nu gör polisen ett nytt försök för att få till geografisk profilering i jakten på skyldiga.

Hundägare är i skräck – och inga tips har hittills ringat in någon skyldig. Hittills i år har Malmöpolisen fått in ett 60-tal anmälningar. Nu har situationen eskalerat.

– Vi har två anmälda fall på denna sidan dygnet, och två från igår, säger Daniel Schultz, operativ samordnare i polisområde Malmö och en av dem som arbetar med utredningen, till TT.

Hembakta bullar

Det handlar om hembakta små bullar – innehållande vassa föremål som utstansade metallbitar och glasskärvor – som sprids ut på gator och vid grönytor. Fynd har gjort på flera håll i staden, bland annat i Slottsparken, vid området runt Amiralsgatan samt i Rörsjöstaden. De specifikt utstansade metallbitarna i bullarna verkar enligt polisen vara "tillsynes hemmagjorda".

Tidigare har det förutom preparerade bullar även handlat om kycklingklubbor med instuckna spikar och korvbitar med häftklamrar som någon placerat ut på flera centrala platser i staden.

Flera hundägare har upptäckt de preparerade bullarna och köttbitarna under sina promenader och kontaktat polisen.

– Vi ser allvarligt på brottet. Det riktar sig mot en bred massa och skapar oro hos djurägare, säger Daniel Schultz.

Vill ha tips

De misstänkta illdåden, som rubriceras som förgöring och som innehåller fängelse i straffskalan, har pågått sedan förra året. Polisen har tidigare försökt att få hjälp att göra en geografisk profilering i jakten på misstänkta.

Då var underlaget inte tillräckligt stort. Men i takt med att fler anmälningar gjorts så görs nu ett nytt försök, enligt Daniel Schultz.

– Vi tar en förnyad kontakt.

Flera bullar har skickats på analys, men inga spår i form av dna har kunnat säkras enligt polisen. Spaningsarbetet är svårt, medger Daniel Schultz.

– Vi tittar på eventuellt tidigare dömda gärningspersoner och tidigare uppslag, tar hjälp av allmänna spaningsregister. Men vår största framgångsfaktor är allmänheten. Vi behöver direkta iakttagelser.

– Ser man något som har med detta att göra så kan jag inte nog betona – ring 112.

(Anna Karolina Eriksson/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.