Ny plastavgift ger EU ny inkomst och kan minska avfall
EU:s nya avgift för plastförpackningar som inte återvinns ska gälla från 1 januari 2021. Foto: RitaE


EU:s medlemsländer ska nu betala avgift för plast som inte återvinns. Det kan hjälpa länderna att ta bättre hand om plastavfallet, menar Miljöpartiets riksdagsledamot Rasmus Ling.

EU-rådets förslag som Sverige godkände 24 mars ger en ny inkomstkategori till EU. Sveriges avgift framöver kommer till viss del baseras på hur mycket plast som hamnar i avfallet. Länder som är sämre på återvinning betalar mer.

– Om de inte är intresserade av att jobba mer med det av miljöskäl så kan ekonomiska skäl göra att fler blir intresserade, säger Rasmus Ling till Epoch Times.

Splittrat när Sverige ska ge 150 miljarder till EU

Han tror att greppet kan gynna Sverige.

– Tanken är att det ska premiera de som är bra på det så förhoppningsvis kan vi vara bra, vilket ger en minskad avgift och det blir ett incitament för alla.

Avgiften beräknas med en uttagssats på 0,8 euro per kilo plastförpackningsavfall som inte återvinns. Medlemsstater som är bra på plaståtervinning kan få en årlig minskning med ett schablonbelopp.

Flera partier har uttryckt oro för att EU:s nya inkomstkategori kan leda till fler avgifter eller skatter för medlemsländerna.

– Vi tycker att skatterna ska vara nationella. Om man sedan har vissa styrmedel på miljösidan så är det inte en stor skattebas utan mer ett styrmedel, säger Rasmus Ling.

Rasmus Ling, riksdagsledamot för Miljöpartiet. Foto: Sveriges riksdag

EU-budgetens inkomster kallas egna medel och består i huvudsak av medlemsländernas avgifter. Dessa är bland annat tullar och liknande avgifter, en avgift baseras på mervärdesskatt och en baseras på medlemsstaternas bruttonationalinkomst (BNI).

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.