Ny forskning: Tre koppar kaffe om dagen kopplat till god hälsa
Kaffedrickare är mindre benägna att få hjärtsjukdom och leversjukdom än icke-kaffedrickare. Foto: New York kaffefestival


Goda nyheter för kaffedrickare: De är inte bara friskare än man tidigare trott, de är dessutom mindre benägna att få hjärt- och leversjukdom än icke-kaffedrickare.

Ny forskning som publicerades i British Medical Journal (BMJ), visar att ett måttligt kaffedrickande – runt tre koppar om dagen – är kopplat till god hälsa.

Forskningen, som samlat uppgifter från 200 tidigare studier, visade att kaffekonsumtion är kopplad till lägre risker för diabetes, leversjukdom, demens och vissa cancerformer. 

Cesar Jara, kaffehandledare på Brazilia Cafe, gör kaffe i en AeroPress i NoHo, Manhattan, den 14 oktober 2014. Foto: Samira Bouaou / Epoch Times

Forskningen betyder dock inte att kaffe har några speciella medicinska egenskaper, förklarade professor Eliseo Guallar i en ledare i BMJ som publicerades i samband med forskningen.

"Förhindrar kaffe kronisk sjukdom och minskar dödligheten? Vi vet helt enkelt inte. " 

”Borde läkarna rekommendera att dricka kaffe för att förhindra sjukdom? Ska folk börja dricka kaffe av hälsoskäl? Svaret på båda frågorna är "nej", säger Guallar.

Foto: Samira Bouaou/Epoch Times

Studien identifierade också skadliga kopplingar mellan kaffedrickande och graviditet, bland annat högre risk för låg födelsevikt, missfall och för tidigt födda barn under de första sex månaderna.

"Kaffe var också kopplat till ökad risk för fraktur hos kvinnor. Gravida kvinnor och kvinnor med hög risk för frakturer bör vara medvetna om dessa potentiella negativa effekter”, säger Guallar.

Tom Sanders, professor emeritus i näring och dietik vid King's College London, sade till BBC att kaffedrickare kanske är friskare människor till att börja med, vilket kan ha medfört missvisande resultat.

Foto: Samira Bouaou/Epoch Times

"Kaffe är känt för att orsaka huvudvärk hos vissa människor och det ökar också behovet av att gå på toaletten, och vissa människor väljer att inte dricka kaffe av dessa skäl", säger han.

"Patienter med onormal hjärtrytm rekommenderas ofta att dricka koffeinfritt kaffe. Koffein ökar också akut blodtrycket, även om det är övergående. ”

Känner du någon kaffekrickare/hatare? Då kan du dela den här med dem …

Artikeln är översatt från Engelska Epoch Times och kan läsas här.