Nu vänder vi blad – det kinesiska nya året är oxens år
Oxen är hårt arbetande och kompetent men försöker inte stå i centrum. Ändå får de det erkännande de förtjänar. Illustration: Annie Wu


Vi går nu in i ett nytt år enligt den kinesiska månkalendern. Vi lämnar råttans år bakom oss – ett år som visade sig vara krävande för hela världen. Fredagen den 12 februari tar vi tillsammans med nymånen ett stort kliv in i oxens år. 

”Flitig, intelligent, pålitlig och ansvarsfull” är det som bäst beskriver oxen, och då också oxens år.

Oxen är det andra av tolv djur i den kinesiska zodiaken. Varje djur representerar ett helt år och efter tolv år och det sista djuret börjar cykeln om. Det är råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen som har fått varsin plats i zodiaken. Legenden säger att ordningen på djuren bestämdes utefter den ordning djuren kom i mål i ett lopp som Jadekejsaren hade bjudit in till. Loppet anordnades just för att se vilka djur som skulle få vara med i zodiaken. Den godsinta oxen kom på andra plats, efter råttan, som hade ridit på hans rygg och fått hjälp över floden. 

Oxen har varit till stor hjälp för människor under hela vår civilisation, som god medhjälpare inom jordbruket. I den kinesiska kulturen är oxen en trogen vän som har bidragit stort till samhällets utveckling.

Det kinesiska tecknet för oxe är 牛 (Niu) och ingår i cirka 300 andra kinesiska tecken.

Liksom oxen är människor som är födda under oxens år arbetsamma, försiktiga och håller fast vid vad de tror på. De är hårt arbetande, flitiga, intelligenta, pålitliga, systematiska, ärliga och ansvarsfulla. 

”牛轉乾坤” – ungefär ”oxen vänder saker [till det bättre]” – är ett uttryck för oxens år och uttalas på samma sätt som 扭轉乾坤 – universums vändpunkt. 

Förhoppningsvis kan oxens år vända på och avsluta den nuvarande covid-19-pandemin. Vid ungefär samma tid förra året, vid det senaste kinesiska nyåret, började viruset svepa över hela världen. Från och med det första utbrottet i staden Wuhan i Kina fram tills nu har viruset dödat över 2,2 miljoner människor enligt WHO.

Covid-19-pandemin har inte bara tagit många människors liv utan har också haft en enormt negativ inverkan på världsekonomin och förändrat våra sociala liv. 

Så vi ser alla fram emot ett nytt år med ett nytt stjärntecken. Kanske oxens uthålliga och obevekliga natur kan hjälpa oss att gå igenom de svårigheter vi möter just nu. Förhoppningsvis får vi också under det här året återgå till en mer normal tillvaro.

Eftersom oxen har många bra kvaliteter används ofta ordet Niu (oxe) för att ge andra en komplimang. De senare generationerna i Kina använder ordet oxe inte bara som ett substantiv utan också som ett adjektiv, för att beskriva någonting. 

Att säga ”Niu!” och ge tummen upp betyder ”Mycket imponerande!” eller ”Du är mycket skicklig!”. Ordet kan användas till allt som är imponerande och beundransvärt. 

Tack vare oxens hårda arbete och sin flit och uthållighet är oxen en ädel symbol i den kinesiska kulturen. Genom hela den kinesiska historien har författare och poeter skildrat och hyllat oxen i sina litterära verk. Många kineser refererar till sig själva som en oxe eller en ko. 

Det kinesiska nyåret är ett fint tillfälle att släppa alla oenigheter, och uppriktigt önska varandra frid, god hälsa och lycka, och kineser har en mängd uttryck för att önska varann en god fortsättning. Epoch Times svenska redaktion tar tillfälllet i akt att önska alla: ”Níu nián hǎo – ett gott nytt ox-år!”

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss. 

Fakta

Den kinesiska månkalendern

– De flesta länder använder idag en solkalender, den gregorianska kalendern – det är den som vi i Sverige använder. Nuförtiden använder även Kina den gregorianska, parallellt med den traditionella kinesiska månkalendern.

– Den kinesiska månkalendern är egentligen en mån- och solkalender, en lunisolarkalender.

– Skillnaden i tideräkning mellan solkalendern och den kinesiska månkalendern är kortfattat denna:

Ett år i en solkalender är den tid det tar för jorden att gå runt solen. Varje månad har i solkalendern samma antal dagar år efter år, förutom en justering vid skottår.

I en mån- och solkalender räknar man tiden för jorden att gå runt solen, precis som solkalendern, men man räknar också tiden det tar för månen att gå runt jorden; ett månvarv räknas som en månad. Det gör att en månad i den kinesiska månkalendern är något kortare än i den gregorianska. För att justera detta med solkalendern blir det ibland tretton månader på ett år.

Oxens år de senaste 100 åren

Om du är född i någon av följande perioder, så är du en oxe:

12 jan 2021 – 31 jan 2022

26 jan 2009 – 13 feb 2010

7 feb 1997 – 27 jan 1998

20 feb 1985 – 8 feb 1986

3 feb 1973 – 22 feb 1974

15 feb 1961 – 4 feb 1962

29 jan 1949 – 16 feb 1950

11 feb 1937 – 30 jan 1938

24 jan 1925 – 12 feb 1926

6 feb 1913 – 25 jan 1914