Nu kan kor bli terapeuter – boka ett kobesök
Att umgås med kossor minskar stress och ångest och ger istället lugn och välmående. Foto: Arla


Många som arbetar med kor upplever att kossorna har en trygg och lugnande inverkan. Nu ska fler få möjlighet att känna kossornas trygga lugn när Arla lanserar KoBT-session (Ko-besökstid) tillsammans med några utvalda gårdar.

Kan kossor minska stress och ångest, och hjälpa människor att hitta lugnet?

På några utvalda gårdar runt om i Sverige finns nu möjligheten att boka in ett kostnadsfritt kobesök som kan hjälpa besökaren att varva ner och komma till ro.

Enligt Arla kan umgänget med kossorna minska stress och ångest och istället ge besökaren lugn, glädje och välmående. Det finns även forskning som visar att möten med kor gör människor gladare, lugnare och tryggare.

– Många som arbetar med kor kan vittna om deras trygga och lugnande inverkan. Eftersom ett nära möte med en ko bidrar till harmoni och välmående, kan det här vara ett bra sätt att hitta lugn och ro i en annars stressig vardag, säger Hanna Wennderdal, Brand Manager Mjölk, Arla Sverige, i pressmeddelandet.

Foto: Arla

Under en terapisession får besökaren umgås upp till 20 minuter med en ko. Under tiden kan man prata av sig och varva ner eller bara njuta av kossans lugnande närvaro.

Enligt Arla är de terapeutiska kossorna bra på att lyssna och man kan prata om vilka bekymmer som helst.

Det är viktigt att korna mår bra så ett inbokat besök kan behöva bokas om eller kortas ner om korna behöver lugn och ro, skriver Arla.