Norge satsar på vindkraft i Nordsjön

Vindkraftverk till havs. Arkivbild tagen från stranden i Hartlepool, England. Foto: Frank Augstein


Vindkraft är i stark tillväxt, och nu vill även Norge locka till sig turbiner till havs. Två områden som kallas Utsira Nord och Sørlige Nordsjø II öppnas för ansökningar om vindkraftsparker.

– För första gången blir det möjligt att söka koncession för stora vindkraftsprojekt till havs på norsk sockel, säger energiminister Tina Bru enligt nyhetsbyrån NTB.

Norges energiförsörjning bygger på vattenkraft – samtidigt som landets välstånd baseras på försäljning av fossila bränslen, mestadels exploaterade till havs. Men nu ska alltså oljan få konkurrens av grön energi i de norska delarna av Nordsjön.

Beslutet kommer samtidigt som vindkraftverk på land väcker förnyat motstånd från boende på många håll i Skandinavien.

Till havs finns inte samma folkliga skepsis, samtidigt som vindarna ofta är ihållande och turbinerna kan göras riktigt stora. Internationella energiorganet (IEA) förutspådde i en rapport förra året att offshore-anläggningarna blir avgörande för att vindkraften globalt inom två decennier kan bli en biljonindustri, i dollar räknat – alltså omfatta över 10 000 miljarder kronor.

Längre söderut i Nordsjön planeras sedan tidigare jättelika vindkraftssatsningar, främst på Doggers bankar. Det är ett grunt område som fram till för ungefär 7 000 år sedan utgjorde ett landområde mellan nuvarande Storbritannien och Danmark.

(Henrik Samuelsson/TT)