Nordkorea uppges bygga på robotbas igen
En nordkoreansk soldat vaktar robotbasen Tongchang-ri. Foto: David Guttenfelder/AP/TT-arkivbild


Nordkorea ser ut att ha byggt på robot- och raketbasen Tongchang-ri, som landet började montera ned efter att diktatorn Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump möttes i fjol.

Nordkorea gör en markering – men utan att gå för långt, bedömer en analytiker.

Amerikanska och sydkoreanska satellitbilder från robot- och raketbasen Tongchang-ri i Nordkorea visar hur ett tak och en dörr har byggts på anläggningen. Det är den första aktiviteten som observerats vid basen på drygt sju månader.

Det handlar om en välbalanserad markering från Nordkorea, som testar Vita husets tålamod utan att gå för långt, menar Niklas Swanström, Nordkoreaanalytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).

– Det finns inga tecken på att Nordkorea kommer att utföra ett kärnvapentest i nuläget, vilket hade varit en enorm provokation. Det ligger heller inte i Nordkoreas intresse att få hela världssamfundet mot sig, säger han.

– Å andra sidan finns det inga tecken på att man avvecklar kärnvapenförmågan heller, vilket ju givetvis är oroväckande. Men jag är fortsatt försiktigt positiv.

Används i två syften

Flera experter understryker att det är för tidigt att säga vad aktiviteterna tyder på. Uppskjutningsstationen Tongchang-ri, belägen intill Gula havet på Nordkoreas västkust, har nämligen två syften: Den används visserligen för att testa långdistansrobotar utrustade med kärnvapensstridsspetsar, men också för uppskjutningstester av satelliter inom Nordkoreas rymdprogram.

– Men internationellt likställs Nordkoreas rymdprogram med landets interkontinentala robotprogram, säger John Rydqvist, som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Invånare i Nordkoreas huvudstad Pyongyang bevittnar en av landets robottester på storbildsskärm. Uppskjutningen ägde rum i juli 2017. Foto: Jon Chol Jin/AP/TT

Att verksamheterna likställs beror på att den teknik som används för satellituppskjutningar till stor del används även vid tester av långdistansrobotar.

– Nordkorea har länge hävdat att de har lika mycket rätt som alla andra att ha aktivitet i rymden och att det inte har någonting med deras missilförmåga att göra, säger John Rydqvist, och fortsätter:

– Det här är en eskalering som inte är akut och som inte kommer att leda till någonting i närtid. Men det är viktigt att påpeka att världssamfundet samlat ser alla Nordkoreas uppskjutningar som missiltester och fördömer sådana prov.

Trump skulle bli besviken

Observationerna från Tongchang-ri kommer bara dagar efter att mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Hanoi i Vietnam abrupt avslutades, utan någon ny överenskommelse om kärnvapennedrustning eller USA:s sanktioner mot landet.

– Jag skulle bli väldigt besviken om det här händer, säger den amerikanske presidenten till reportrar i Vita huset, och tillägger att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Det är rapport i ett väldigt tidigt skede. Det var vi som lämnade ut den. Men jag skulle bli väldigt, väldigt besviken på ordförande Kim (Jong-Un). Jag tror inte att jag kommer behöva bli det, men vi får se vad som händer.

I en intervju med tv-kanalen Fox Business varnar Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton för att nya sanktioner kan tillkomma om nordkoreanerna inte avvecklar kärnvapenprogrammet.

(Fanny Hedenmo/TT)

Fakta

Nordkorea och USA

(TT)

Våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen Nordkorea och omvärlden upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april samma år möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen mellan Nord och Syd och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkorea och träffade landets ledare Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump. Som ett tecken på god vilja förstörde Nordkorea i slutet av maj sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri och släppte tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Det historiska toppmötet ägde rum i Singapore den 12 juni i fjol. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under ett avtal där Kim lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.

Ett nytt toppmöte skedde den 27-28 februari i Vietnams huvudstad Hanoi. Det avbröts dock i förtid, utan att något avtal skrivits under.