Nio nya dödsfall med bekräftad covid-19
Från vänster Thomas Lindén, avdelningschef Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Ali Lorestani/TT


Det senaste dygnet har ytterligare nio personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige.

Därmed har 5 739 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 80 100 personer bekräftats smittade, vilket är 318 fler än i onsdags.

– Läget internationellt är att vi fortsätter på rekordsiffror med 17 miljoner fall i världen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid den myndighetsgemensamma presskonferensen.

Han pekar på att läget ser fortsatt bättre ut i Sverige.

– Det är bra och vården behöver en andningspaus under sommaren, säger Tegnell.

Allmän oro

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att antalet tillgängliga iva-platser varierar över hela landet.

– Det varierar som vanligt och just i dag går det från noll till hundra. Vi ser åter en minskande trend av iva-patienter i alla regioner, säger han.

Han säger att det finns en allmän oro bland regionerna kring turister och deras rörlighet.

– Det är framför allt i turistregionerna. Det är en oro om smittspridning, säger Thomas Lindén.

Svante Werger, rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kommenterar den senaste tidens kritik av mediernas bevakning under coronapandemin.

– I början av april gjorde vi en effektmätning av den nationella informationssatsningen under pandemin. Myndigheterna och SVT toppade den mätningen. Sedan följde vården och omsorgen, Sveriges Radio och tidningar, säger Werger.

Jobba hemma

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor att om möjligt fortsätta att arbeta hemifrån även i höst, så länge som de allmänna råden gäller, i nuläget fram till den sista december.

– Vi kommer troligtvis ha en fortsatt smittspridning i höst. Den kommer antagligen att vara på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen. Framför allt på platser som inte haft så mycket smittspridning tidigare, sade Tegnell på en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) tidigare under dagen.

Regeringen ger också länsstyrelserna i uppdrag att informera om hur viktigt det är att myndigheternas rekommendationer följs, inte minst inom kollektivtrafiken.

– Det är ett viktigt uppdrag där de inte bara ska följa utvecklingen, utan också arbeta aktivt med information och samla goda exempel och aktivt uppmana aktörer att följa dessa exempel, uppgav socialminister Lena Hallengren.

– De har sedan tidigare haft ett uppdrag att följa utvecklingen och det de har sett är att det ser väldigt olika ut över landet, att det ibland varit för mycket trängsel på badplatser och restauranger.

TT: Behövs det ny lagstiftning, exempelvis för att personal inom kollektivtrafiken ska kunna avvisa resenärer av smittskyddsskäl?

– Lagstiftning tar tid, så här är det viktigt att branscherna själva tar fram rekommendationer som ska följas. Någon ny lagstiftning är inte planerad, sade Hallengren.

Viktig men inte stor

Enligt Anders Tegnell är kollektivtrafiken antagligen inte någon större källa till smittspridning. Risken att smittas är betydligt större i hemmet eller på arbetsplatsen.

TT: Så varför är det då så viktigt med riktlinjer för kollektivtrafiken?

– För att kollektivtrafiken är en viktig källa till smittspridning. Den är inte så stor, men det är antagligen där den flyttar mellan olika grupper.

TT: Vet ni säkert att det är så?

– Nej, och det skulle vara jättesvårt att kontrollera. Men om man tittar på det logiskt inser man att det rimligtvis borde vara så.

TT: Varför inte munskydd, i så fall?

– Det är mycket bättre om man kan hålla avstånd.

TT: Så nej, alltså?

– Ja, just nu, i alla fall.

TT: När kan besöksförbudet inom äldreomsorgen komma att ändras?

– Det finns inget beslut ännu.

(TT)