Nio döda i flygkrasch utanför Umeå
En räddningshelikopter ovanför olycksplatsen vid Storsandskär, vid Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT


Nio personer har omkommit i en flygolycka utanför Umeå.

Det var ett mindre flygplan med fallskärmshoppare som störtade ned på en ö i Umeälven kort efter start. Ingen av personerna ombord överlevde kraschen.

Planet lyfte från Umeå flygplats klockan 13.33 och flygtornet fick haverilarmet klockan 14.12. En kort filmsekvens som Aftonbladet kommit över visar hur planet störtar till synes vertikalt, rakt ned med nosen först.

Ombord satt en grupp fallskärmshoppare. Region Västerbotten uppger för TT att samtliga nio personer ombord omkom.

Planet kraschade på ön Storsandskär som ligger två kilometer från banänden på Umeå flygplats, i Umeälvens delta.

"Väldigt trasigt"

Planet störtade ned mitt på ön, en bit ifrån närmaste bebyggelse.

— Det är lite svårtillgänglig terräng; lite bergigt, snårigt och skogigt. De sade det de som kom fram att planet gått ned i marken, säger räddningstjänstens inre befäl Conny Qvarfordt till TT.

— Vad jag förstod var det väldigt trasigt.

Räddningstjänsten och polisen förflyttar de omkomnas kvarlevor från ön. Olycksplatsen har spärrats av och många människor har samlats vid polisens band.

Sjukvårdspersonal ryckte ut till ön med både båt och helikopter. Hjälporganisationer förberedde också ett omhändertagande av de som behövde hjälp och stöd.

Rör inte vrakdelar

Tågtrafiken har stoppats förbi Umeå på polisens begäran, enligt Trafikverket. Tåg som färdas söderut passerar olycksplatsen på motsatt strandkant från ön.

Swedavia uppger att planet är ett GippsAero GA8 Airvan, en flygplansmodell som i regel är knappt nio meter lång, med propeller på nosen.

Polisen uppmanar alla som hittar något som ser ut som en flygplansdel eller något annat som kan tänkas ha med olyckan att göra – på land eller i älven – att ta kontakt med myndigheten, utan att röra det de hittar.

Löfven: Stor sorg

Statsminister Stefan Löfven tar emot beskedet om olyckan med stor sorg.

"Jag tänker på de omkomna och deras anhöriga i denna svåra stund", säger han enligt ett skriftligt uttalande till TT.

"Regeringen är i nära kontakt med berörda myndigheter och det är nu viktigt att utreda orsaken."

Region Västerbotten meddelar att Norrlands universitetssjukhus har gått upp i stabsläge med anledning av olyckan. Umeå kommun har kallat in sin särskilda krishanteringsgrupp.

Vittnen, anhöriga och andra som behöver prata eller få stöd bjuds in till Ålidhemskyrkan i Umeå.

(TT)