Naturligare liv: White Monday – så konsumerar du mer medvetet och hållbart
Blogg om hållbar livsstil och personlig utveckling
Den vita måndagen är en motreaktion till den svarta fredagen med sina stora reor i butikerna. Foto: Sandra Junhammar


Vi närmar oss två av årets största rea-tillfällen, nämligen Black Friday och mellandagsrean. Med anledning av det, tänkte jag skriva några rader och dela med mig av mina tankar kring det här med rea. För visst är det som att något händer med oss, så fort de röda prislapparna kommer fram.

Pulsen stiger och vi skyndar på lite extra, vi vill ju inte missa de där super-fynden! Eller ve och fasa, att någon annan hinner före och norpar åt sig våra fynd. Nej, här gäller det att ‘skynda fynda!’ ofta alldeles oberoende av om vi verkligen behöver grejerna eller inte. Fast vad spelar det för roll, det är ju sååå billigt!

Att köpa något man inte behöver, kan aldrig vara ett fynd – alldeles oavsett hur billig saken i fråga är.

Men faktum är att det spelar roll. För samhället, miljön, medmänniskor och den egna plånboken. Att köpa något man inte behöver, kan aldrig vara ett fynd – alldeles oavsett hur billig saken i fråga är. Jag är inte emot rea i sig, det finns både för- och nackdelar med det, precis som med allt annat. Och självklart går det att göra fynd under rean – förutsatt att man gör medvetna köp.

Naturen – garanterat fri från reklam ♥ Foto: Sandra Junhammar

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina tre bästa tips, som kan hjälpa dig att göra mer genomtänkta köp och på så sätt verkligen spara pengar. För oavsett vad reklamen än säger, så går det aldrig ”spara/tjäna X antal kronor” på att köpa något till nedsatt pris – eftersom vi faktiskt spenderar våra pengar när vi handlar. Men först vill jag bara skriva lite om fenomenet Black Friday och White Monday.

Black Friday & White Monday

Black Friday är dagen efter Thanksgiving, när butikerna lockar med extrem rea. Fenomenet kommer ursprungligen från USA, men har spridit sig över hela världen och på senare år även fått fäste i Sverige.

Black Friday resulterar ofta både i kaos, överkonsumtion och stress – samtidigt som det uppmuntrar till köphets och konsumtionshysteri. I vissa fall har människor skadats och till och med omkommit, när de blivit nedtrampade av folkmassor som skenar för att ta sig in i butikerna (!) Det är verkligen djupt tragiskt. På något sätt är det som att de låga priserna gör oss impulsiva, själviska och obetänksamma. Ärligt talat är jag skeptisk och ganska förtvivlad över fenomenet, men jag misstänker att det kanske redan lyst igenom texten lite…

Pernilla med bloggen Ekoenkelt slår verkligen huvudet på spiken med nedanstående text:

”Problemet med Black Friday är att både privatpersoner och butiker blir stressade: konsumenter handlar mer och mer, och gärna saker man inte alls hade tänkt köpa innan men som nu blev så billiga eller fick ett så bra erbjudande att man inte kan låta bli. Och butikerna i sin tur måste hänga på och skapa en massa erbjudanden – annars förlorar man kunder som istället går till konkurrenterna. Många butiker tvingas sälja saker till förlust bara för att kunna haka på med ett bra erbjudande, vilket blir fullkomligt vansinnigt och skapar ett ohållbart företagsklimat.”

Foto: Sandra Junhammar

Med anledning av ovanstående blev jag därför så himla glad när jag läste om White Monday. Det är en motreaktion till Black Friday, där flera svenska företag och organisationer gått ihop för att istället lyfta och förespråka hållbar konsumtion och delningsekonomi. Tanken är att inspirera och framhålla alternativ till ny- och överkonsumtion; att samarbeta, hyra och dela. Att byta tjänster och produkter, samt att återanvända, laga och reparera. Kort och gott raka motsatsen till vad Black Friday står för.

Initiativet skapades förra året av Henning Gillberg, som är grundare av Repamera (en butik som lagar kläder online). Han vill genom samarbeten med företag, organisationer, bloggare och influencers, lyfta hållbara delningstjänster och cirkulära affärsmodeller – dvs företag som gör det enkelt att laga, hyra och återanvända våra prylar. Toppen ju!

One mans trash is another mans treasure.

Vit klänning köpt på second hand. Stora delar av min garderob består av second hand-fynd samt kläder som jag bytt eller ‘ärvt’ av min vän/syster. Foto: Sandra Junhammar

Konsumera mer hållbart

Så, vad kan du göra för att konsumera mer hållbart och medvetet? Jo, istället för att handla nya saker kan du tex:

– Hyra & dela

– Köpa begagnat & återanvända

– Laga & vårda

Under White Monday (dvs den 19 november i år) hittar du dessutom en mängd fina erbjudanden och rabatter från schyssta företag och organisationer som arbetar för ett mer cirkulärt Sverige, samt tillhandahåller hållbara tjänster.

Den här typen av initiativ gör mig både hoppfull och varm i hjärtat. För det är ju verkligen så, vi behöver bli bättre på att konsumera hållbart och medvetet!

Genomtänkta köp

Hur undviker vi då att köpa något (som vi egentligen inte behöver) bara för att det är billigt? Nedan kommer några tips.

3 tips för mer hållbara och genomtänkta köp:

1. Gör en lista och håll dig till den

Bestäm i förväg vad du ska köpa, skriv ned sakerna på en lista och håll dig till den. (Obs! Se till att listan är väl genomtänkt och bara innehåller saker som det finns ett genuint behov av.) Vid själva köptillfället kan det hjälpa att tänka sig att man har skygglappar vid ögonen, och fokus ligger enbart på de saker som finns på listan. Titta inte på något annat!

2. Undvik alla former av butiker om du inte behöver något

Det här tipset gäller generellt, men i synnerhet under rea-tider. Det finns ingen anledning att besöka varken fysiska eller digitala butiker om du inte behöver något! Risken är bara att vi lockas till impulsköp och spenderar pengarna på något vi egentligen inte behöver.

3. Fråga dig själv: om saken var dyrare, skulle jag köpa den?

Skulle du trots allt ignorera tidigare två tips, se åtminstone till att följa detta! Ställ dig själv följande fråga: ‘skulle jag köpa den här produkten till ordinarie pris?’ och besvara den ärligt. Är svaret nej, köp den inte! Det här är faktiskt ett tips som fungerar fint även om det inte är rea. Innan du köper något, fundera över: ‘skulle jag köpa den här saken om den kostade 2-3 gånger mer än den gör nu?’ Om det är något vi genuint behöver eller tycker om, är vi generellt sett villiga att betala mer för saken i fråga.

Man måste inte följa flocken och göra som alla andra… Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

De räddade apan från 25 års fruktansvärd misär – nu får den kärlek och omsorg

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?