loading






Foto: Sandra Junhammar
Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Bjud på lyxig vegetarisk frukostbuffé

Sandra Junhammar

Här tänkte jag tipsa om ett gäng riktigt goda vego-varianter av några vanliga frukostar. Självklart går de fint att äta även som mellis eller kvällsmat.

1. Gröt/Overnight oats

Två av mina favvo-frukostar är havregrynsgröt och ‘overnight oats’ – det är enkelt, gott och mättande! Havregrynsgröten serveras med valfri topping (min favorit är ett halvt äpple, blåbär och solrosfrön) och valfri mjölk.

Overnight oats är en kall variant av gröt, som med fördel kan göras kvällen innan och är ett smidigt alternativ om du vill spara tid på morgonen.

Foto: Sandra Junhammar

Till 1 portion behöver du:

1 – 1 ½ dl havregryn

1 msk chiafrön

½ dl kokosflingor

1 ½ – 2 dl valfri mjölk

ett uns vaniljpulver

frukt/bär

Blanda ihop samtliga ingredienser och ställ i kylen, gärna över natten men minst ett par timmar. Bär kan tillsättas på kvällen eller precis innan servering. Toppa med exempelvis frukt, bär, russin, frön eller nötter. (Vaniljpulvret kan uteslutas, alternativt ersättas med exempelvis kanel och/eller kardemumma.)

Veganskt: Välj valfri växtbaserad mjölk, exempelvis havre-, soja- eller mandelmjölk. (Recept på havremjölk hittar du här)

Vegetariskt: Vanlig ‘ko-mjölk’ är ok

2. Macka/smörgås

Gillar du att starta dagen med någon eller ett par smörgåsar? Här kommer några gröna förslag till pålägg, många av dem kan med fördel kombineras med varandra:

• hummus • nöt/frösmör • grönsaker • groddar • avokado • röror/spreads • marmelad/sylt • frukt •
Det finns även veganska substitut på bland annat ost, skinka och prickig korv i lite större/välsorterade matvarubutiker.

Veganskt: Välj bröd och pålägg som är fria från mejeri- och övriga animaliska produkter. Smöret kan ersättas med vegetabiliskt margarin (personligen undviker jag dock det).

Vegetariskt: Smör, mjölk och övriga mejeriprodukter är generellt okej – kontrollera dock så att de inte innehåller gelatin. Många ostar innehåller även löpe som inte är vegetariskt, välj därför ost med vegetabiliskt/bakteriellt ystenzym.

Min variant av hummus ♥  Foto: Sandra Junhammar

Hummus med en twist

Det här behöver du:

2 st förpackningar kikärtor (tetra om 380 g, resp. 230 g avrunnen vikt)

2 msk olja (raps/oliv)

2 msk tamari (japansk sojasås)*

3 msk pressad citronsaft

1-2 st vitlöksklyftor

spiskummin efter smak

ev. persilja i och till garnering

* Tamarin går att ersätta mot en mindre mängd salt, men blir (enligt min mening) inte riktigt lika god då.

Gör såhär:

Slå över kikärtorna i en finmaskig sil och skölj dem ordentligt i kallt vatten. Skala och pressa vitlöken. Mixa kikärtor med olja och citronsaft till en riktigt jämn smet, jag använder matberedaren men eventuellt går det kanske även köra med en mixerstav. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa ordentligt. Häll upp röran på burkar med tätslutande lock och garnera eventuellt med persilja. Förvaras i kylskåp, i uppemot en vecka.

Hemmagjort solrosfrösmör är så gott! Foto: Sandra Junhammar

Nöt-/frösmör

Att göra eget nöt-/frösmör är enkelt! Rosta frön/nötter i ugnen, 150-175 ºC, tills de är gyllene till färgen. Passa dem noga så att de inte bränns och rör om då och då. Låt dem svalna och mixa i matberedaren minst 5-10 minuter (ju längre tid, ju slätare smör). Tillsätt salt efter smak och ev. lite valfri vegetabilisk olja (gärna relativt smakneutral).

Obs! Matberedaren kan behöva vila efter några minuter, för att inte överhettas.

3. Yoghurt/mjölk med müsli/flingor

Föredrar du att starta dagen med en tallrik flingor med mjölk, eller kanske yoghurt med müsli? Det går fint även när man äter vegetariskt eller veganskt! Välj valfri mjölk/yoghurt och toppa med exempelvis flingor, müsli, granola, nötter, frön, torkad frukt eller bär.

Foto: Sandra Junhammar

Veganskt: Välj växtbaserad mjölk/yoghurt, exempelvis havre-, soja-, mandel- eller nötbaserade produkter.

Vegetariskt: Vanliga mejeriprodukter baserade på ko-mjölk är okej. Kontrollera dock att yoghurten inte innehåller gelatin (används i vissa fall som förtjockningsmedel).

4. Smoothie/smoothie bowl

Smoothie är verkligen supergott och ingredienserna går närmast att variera i oändlighet. Nedan kommer några förslag på ingredienser:

• frukt •  bär • valfri mjölk • groddar • gröna blad (typ babyspenat och liknande) • chiafrön •  kokosflingor • örter (tex mynta eller citronmeliss) • alger (typ spirulina och chlorella) • olika typer av pulver (tex nypon, vetegräs eller blåbär) •

För smoothie bowl: gör smoothien lite tjockare, genom att antingen ta en mindre mängd mjölk alternativt addera saker som får den att tjockna; typ chiafrön/kokosflingor. Toppa med exempelvis granola, nötter, frön, kokosflingor mm.

Foto: Sandra Junhammar

Veganskt: Välj valfri växtbaserad mjölk, exempelvis havre-, soja- eller mandelmjölk

Vegetariskt: Vanlig ‘ko-mjölk’ är ok

5. Pannkakor

Vissa dagar (typ på helgen) kan det vara härligt att lyxa till det med pannkakor till frukost! Det finns verkligen en uppsjö av recept att välja mellan. Men några av de enklaste jag provat, är dessa:

4-5 små pannkakor, 15 min

• 1 banan • 1 dl kokosmjölk • 1 ½ dl havregryn • ev. en nypa vaniljpulver •
Blanda alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Stek pannkakorna i kokosolja. Toppa med exempelvis äppelmos, bär och kokosflingor.

Foto: Sandra Junhammar

Veganskt: Välj veganska recept eller ersätt mejeriprodukterna med växtbaserade alternativ. Ägg kan i många recept ersättas med kikärtsspad/bakpulver/’chia-ägg’

Vegetariskt: Mejeriprodukter och ägg är ok

6. Veganska morotsscones

Serverade sconesen med nöt-/frösmör, microgreens och ‘blåbärssylt’ gjord på blåbär, chiafrön och en uns vaniljpulver. Foto: Sandra Junhammar

Det här behöver du (4 st):

1 ½ dl grahamsmjöl

1 ½ dl dinkelmjöl

1 dl havremjöl*

½ dl vetegroddar

2-3 tsk bakpulver

¼ tsk salt

½ dl olivolja

2 dl havremjölk

1 st liten morot (finriven)

Ev. solros- och pumpakärnor till topping

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, vetegroddar, bakpulver och salt i en bunke. Häll sedan i olivolja (lite i taget) och fördela den jämnt med hjälp av fingertopparna. Rör i mjölken, och tillsätt slutligen den finrivna moroten.

Klicka ut fyra stycken scones (med hjälp av en sked) på en oljad plåt/en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna med kallt vatten och forma sconesen, toppa eventuellt med solros- och pumpakärnor.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills de känns färdiga.

Tips! Dela eventuellt sconesen på mitten och låt halvorna gräddas ytterligare några minuter (med snittytan uppåt) på eftervärme.

* Jag brukar göra eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare. Oftast gör jag 5-10 dl på en gång, som jag sedan förvarar i en glasburk med snäpplock.

Sandra Junhammar.

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading






Foto: Sandra Junhammar
Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Bjud på lyxig vegetarisk frukostbuffé

Sandra Junhammar

Här tänkte jag tipsa om ett gäng riktigt goda vego-varianter av några vanliga frukostar. Självklart går de fint att äta även som mellis eller kvällsmat.

1. Gröt/Overnight oats

Två av mina favvo-frukostar är havregrynsgröt och ‘overnight oats’ – det är enkelt, gott och mättande! Havregrynsgröten serveras med valfri topping (min favorit är ett halvt äpple, blåbär och solrosfrön) och valfri mjölk.

Overnight oats är en kall variant av gröt, som med fördel kan göras kvällen innan och är ett smidigt alternativ om du vill spara tid på morgonen.

Foto: Sandra Junhammar

Till 1 portion behöver du:

1 – 1 ½ dl havregryn

1 msk chiafrön

½ dl kokosflingor

1 ½ – 2 dl valfri mjölk

ett uns vaniljpulver

frukt/bär

Blanda ihop samtliga ingredienser och ställ i kylen, gärna över natten men minst ett par timmar. Bär kan tillsättas på kvällen eller precis innan servering. Toppa med exempelvis frukt, bär, russin, frön eller nötter. (Vaniljpulvret kan uteslutas, alternativt ersättas med exempelvis kanel och/eller kardemumma.)

Veganskt: Välj valfri växtbaserad mjölk, exempelvis havre-, soja- eller mandelmjölk. (Recept på havremjölk hittar du här)

Vegetariskt: Vanlig ‘ko-mjölk’ är ok

2. Macka/smörgås

Gillar du att starta dagen med någon eller ett par smörgåsar? Här kommer några gröna förslag till pålägg, många av dem kan med fördel kombineras med varandra:

• hummus • nöt/frösmör • grönsaker • groddar • avokado • röror/spreads • marmelad/sylt • frukt •
Det finns även veganska substitut på bland annat ost, skinka och prickig korv i lite större/välsorterade matvarubutiker.

Veganskt: Välj bröd och pålägg som är fria från mejeri- och övriga animaliska produkter. Smöret kan ersättas med vegetabiliskt margarin (personligen undviker jag dock det).

Vegetariskt: Smör, mjölk och övriga mejeriprodukter är generellt okej – kontrollera dock så att de inte innehåller gelatin. Många ostar innehåller även löpe som inte är vegetariskt, välj därför ost med vegetabiliskt/bakteriellt ystenzym.

Min variant av hummus ♥  Foto: Sandra Junhammar

Hummus med en twist

Det här behöver du:

2 st förpackningar kikärtor (tetra om 380 g, resp. 230 g avrunnen vikt)

2 msk olja (raps/oliv)

2 msk tamari (japansk sojasås)*

3 msk pressad citronsaft

1-2 st vitlöksklyftor

spiskummin efter smak

ev. persilja i och till garnering

* Tamarin går att ersätta mot en mindre mängd salt, men blir (enligt min mening) inte riktigt lika god då.

Gör såhär:

Slå över kikärtorna i en finmaskig sil och skölj dem ordentligt i kallt vatten. Skala och pressa vitlöken. Mixa kikärtor med olja och citronsaft till en riktigt jämn smet, jag använder matberedaren men eventuellt går det kanske även köra med en mixerstav. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa ordentligt. Häll upp röran på burkar med tätslutande lock och garnera eventuellt med persilja. Förvaras i kylskåp, i uppemot en vecka.

Hemmagjort solrosfrösmör är så gott! Foto: Sandra Junhammar

Nöt-/frösmör

Att göra eget nöt-/frösmör är enkelt! Rosta frön/nötter i ugnen, 150-175 ºC, tills de är gyllene till färgen. Passa dem noga så att de inte bränns och rör om då och då. Låt dem svalna och mixa i matberedaren minst 5-10 minuter (ju längre tid, ju slätare smör). Tillsätt salt efter smak och ev. lite valfri vegetabilisk olja (gärna relativt smakneutral).

Obs! Matberedaren kan behöva vila efter några minuter, för att inte överhettas.

3. Yoghurt/mjölk med müsli/flingor

Föredrar du att starta dagen med en tallrik flingor med mjölk, eller kanske yoghurt med müsli? Det går fint även när man äter vegetariskt eller veganskt! Välj valfri mjölk/yoghurt och toppa med exempelvis flingor, müsli, granola, nötter, frön, torkad frukt eller bär.

Foto: Sandra Junhammar

Veganskt: Välj växtbaserad mjölk/yoghurt, exempelvis havre-, soja-, mandel- eller nötbaserade produkter.

Vegetariskt: Vanliga mejeriprodukter baserade på ko-mjölk är okej. Kontrollera dock att yoghurten inte innehåller gelatin (används i vissa fall som förtjockningsmedel).

4. Smoothie/smoothie bowl

Smoothie är verkligen supergott och ingredienserna går närmast att variera i oändlighet. Nedan kommer några förslag på ingredienser:

• frukt •  bär • valfri mjölk • groddar • gröna blad (typ babyspenat och liknande) • chiafrön •  kokosflingor • örter (tex mynta eller citronmeliss) • alger (typ spirulina och chlorella) • olika typer av pulver (tex nypon, vetegräs eller blåbär) •

För smoothie bowl: gör smoothien lite tjockare, genom att antingen ta en mindre mängd mjölk alternativt addera saker som får den att tjockna; typ chiafrön/kokosflingor. Toppa med exempelvis granola, nötter, frön, kokosflingor mm.

Foto: Sandra Junhammar

Veganskt: Välj valfri växtbaserad mjölk, exempelvis havre-, soja- eller mandelmjölk

Vegetariskt: Vanlig ‘ko-mjölk’ är ok

5. Pannkakor

Vissa dagar (typ på helgen) kan det vara härligt att lyxa till det med pannkakor till frukost! Det finns verkligen en uppsjö av recept att välja mellan. Men några av de enklaste jag provat, är dessa:

4-5 små pannkakor, 15 min

• 1 banan • 1 dl kokosmjölk • 1 ½ dl havregryn • ev. en nypa vaniljpulver •
Blanda alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Stek pannkakorna i kokosolja. Toppa med exempelvis äppelmos, bär och kokosflingor.

Foto: Sandra Junhammar

Veganskt: Välj veganska recept eller ersätt mejeriprodukterna med växtbaserade alternativ. Ägg kan i många recept ersättas med kikärtsspad/bakpulver/’chia-ägg’

Vegetariskt: Mejeriprodukter och ägg är ok

6. Veganska morotsscones

Serverade sconesen med nöt-/frösmör, microgreens och ‘blåbärssylt’ gjord på blåbär, chiafrön och en uns vaniljpulver. Foto: Sandra Junhammar

Det här behöver du (4 st):

1 ½ dl grahamsmjöl

1 ½ dl dinkelmjöl

1 dl havremjöl*

½ dl vetegroddar

2-3 tsk bakpulver

¼ tsk salt

½ dl olivolja

2 dl havremjölk

1 st liten morot (finriven)

Ev. solros- och pumpakärnor till topping

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, vetegroddar, bakpulver och salt i en bunke. Häll sedan i olivolja (lite i taget) och fördela den jämnt med hjälp av fingertopparna. Rör i mjölken, och tillsätt slutligen den finrivna moroten.

Klicka ut fyra stycken scones (med hjälp av en sked) på en oljad plåt/en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna med kallt vatten och forma sconesen, toppa eventuellt med solros- och pumpakärnor.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills de känns färdiga.

Tips! Dela eventuellt sconesen på mitten och låt halvorna gräddas ytterligare några minuter (med snittytan uppåt) på eftervärme.

* Jag brukar göra eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare. Oftast gör jag 5-10 dl på en gång, som jag sedan förvarar i en glasburk med snäpplock.

Sandra Junhammar.

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024