Narkolepsidrabbade stämmer sjukvården för vårdslöshet
371 personer som drabbats av narkolepsi stämmer landets regioner och landsting. Foto: Katja Fuhlert


I höst är det tio år sedan man började med massvaccineringen mot svininfluensan. Många drabbades av narkolepsi. Nu stämmer fler hundra personer Sveriges regioner och landsting, rapporterar P4 Jämtland.

Drygt fem miljoner svenskar vaccinerade sig mot svininfluensan. Nästan 500 barn och unga drabbades av narkolepsi i en av de värsta medicinska skandalerna i Sveriges historia.

Vårdslöshet

371 personer stämmer nu landets regioner och landsting för bland annat vårdslöshet och att man har gett besked om att vaccinet Pandemrix skulle vara ofarligt.

– Stämningen görs för att ärenden som inte avgjorts inte ska preskriberas, säger advokat Mats Wikner till radiokanalen.

Han är en av de som företräder 16-åriga Agnes Lundberg från Ås utanför Östersund, som TV4 rapporterade om i januari, och som Epoch Times också skrev om.

Enligt P4 har hon fått besked att hon får vänta ytterligare fem år på ersättning. Detta eftersom försäkringsbolaget vill se hur sjukdomen under tid har påverkat hennes liv.

Preskriptionstid

I höst går den tioåriga preskriptionstiden ut. Det skulle i sådana fall innebär att Agnes Lundberg och de många andra drabbade inte har någon möjlighet att få ersättning.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, diskuterar nu hur man ska hantera stämningsansökningarna. I stämningen har man även gjort anspråk på skadestånd. I nuläget har man inte preciserat hur stort beloppet ska vara.

Region Jämtland/Härjedalens regiondirektör, Hans Svensson, säger till radiokanalen att det är tråkigt att det har blivit en tvist mellan regionen och enskilda personer som har drabbats av narkolepsi. Han vill dock inte kommentera själva ärendet.  

Narkolepsiskandalen: Många får avslag om ersättning

Fakta: Narkolepsi

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har sjukdomen är sömnig på dagar och får dessutom ofta attacker av muskelsvaghet i samband med olika känslotillstånd. Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Det finns dock läkemedel som kan höja vakenheten och förbättra nattsömnen.

Den som har narkolepsi har vanligtvis några av följande symptom:

Sömnighet på dagen och sömnattacker.

Man kan plötsligt bli slapp i vissa muskler vid vissa känslotillstånd. Oftast uppkommer det i samband med skratt, men även vid ilska, förvåning eller rädsla. Man kan också bli försvagad i ansiktsmuskulatur, i nacken eller i benen. Svagheten varar oftast inte mer än några minuter.

Man kan också få hallucinationer som påverkar syn, hörsel och känslor när man somnar eller vaknar.

I samband med hallucinationerna kan man känna sig förlamad när man somnar och vaknar. När det händer kan man varken röra armar eller ben och man kan inte tala. Förlamningen släpper efter en kort stund.

Störd och orolig sömn då man vaknar många gånger och har mardrömmar.

Viktuppgång och nedstämdhet.

Koncentrationssvårigheter och minnessvårigheter.

Källa: Vårdguiden

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.