Blev sjuk av vaccinet – familjen tvingas betala medicinen
Agnes Lundberg, 16 år, har drabbats av narkolepsi. Familjen tvingas själva betala för medicinen. Foto: Skärmdump/TV4


16-åriga Agnes Lundberg från Östersund uppmanades att vaccinera sig mot svininfluensan 2010, vilket gjorde att hon fick narkolepsi. Hon är nu beroende av medicin som familjen själva får betala, rapporterar TV4 Nyheterna.

Hennes problem började kort efter att hon tagit vaccinet mot svininfluensan, en injektion som den svenska sjukvården rekommenderade. Efter många års läkarbesök och utredningar konstaterade man förra året att hon har drabbats av narkolepsi.

– Nu efterhand känns det ju tråkigt att det har blivit så här. Och att de sa åt oss att man skulle ta det så att det slutade så här, säger Agnes Lundberg till tv-kanalen.

Hon har problem med nattsömnen trots att hon sover på dagtid. För att hon ska få en regelbunden nattsömn tar hon medicinen cirkadin som hennes läkare har ordinerat.

Men medicinen ligger inte under högkostnadsskyddet. Familjen är därför själva tvungna att betala för den, en kostnad som ligger på cirka 1 000 kronor i månaden.

Enligt Läkemedelsverket finns det ingen annan motsvarande medicin till cirkadin som är godkänd i Sverige. Trots det har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som beslutar vilka mediciner som ska ligga under högkostnadsskyddet, sagt nej.

Landstinget vill inte gå in och betala för Agnes medicinering, säger Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör för region Jämtland/Härjedalen, till TV4.

– Det minsta man kan begära är väl att staten är med och betalar på deras behandling – när de varit med och rekommenderat vaccinationen, kan jag tycka. Det är också staten som har köpt in det här vaccinet, säger Margareta Eriksson, ordförande för Narkolepsiföreningen, till tv-kanalen.

Fakta

Narkolepsi

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har sjukdomen är sömnig på dagar och får dessutom ofta attacker av muskelsvaghet i samband med olika känslotillstånd. Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Det finns dock läkemedel som kan höja vakenheten och förbättra nattsömnen.

Den som har narkolepsi har vanligtvis några av följande symptom:

Sömnighet på dagen och sömnattacker.

Man kan plötsligt bli slapp i vissa muskler vid vissa känslotillstånd. Oftast uppkommer det i samband med skratt, men även vid ilska, förvåning eller rädsla. Man kan också bli försvagad i ansiktsmuskulatur, i nacken eller i benen. Svagheten varar oftast inte mer än några minuter.

Man kan också få hallucinationer som påverkar syn, hörsel och känslor när man somnar eller vaknar.

I samband med hallucinationerna kan man känna sig förlamad när man somnar och vaknar. När det händer kan man varken röra armar eller ben och man kan inte tala. Förlamningen släpper efter en kort stund.

Störd och orolig sömn då man vaknar många gånger och har mardrömmar.

Viktuppgång och nedstämdhet.

Koncentrationssvårigheter och minnessvårigheter.

Källa: Vårdguiden