NBA-spelare uppmanas bryta med Kina
Kinesiska fans vid en försäsongsmatch mellan LA Lakers och Brooklyn Nets i Shenzen 2019. Foto: STR/AFP via Getty Images


Styrelseledamöter i den amerikanska kongressens kommission om Kina (CECC) uppmanar basketspelare inom NBA att avsluta sina sponsorkontrakt med kinesiska klädmärken som kopplats till tvångsarbete. NBA har tidigare kritiserats för sin inställsamhet gentemot Peking. 

Senatoren Jeff Merkley (demokrat) och Jim McGovern, medlem av USA:s representanthus (republikan), skrev i ett brev till de högsta ledarna för USA:s nationella förbund för professionella basketspelare (NBPA), och uttryckte sin oro över kontrakt som mer än ett dussin spelare skrivit på, med företag som inkluderar Anta, Li-Ning och Peak Sports Products Co., vilka alla erkänt att de använder bomull som producerats i Xinjiangprovinsen i Kina.

Kommissionens brev till spelarnas fackförening kommer då hundratusentals uigurer har tvingats plocka bomull i Xinjiang i nordvästra Kina. Mer än en miljon uigurer, varav majoriteten är muslimer, och andra etniska minoriteter, har fängslats i interneringsläger och utsätts för tortyr och andra övergrepp.

”Spelare har fortsatt skriva kontrakt med företaget Anta Sports”, skriver Merkley och McGovern i brevet.

Riskerar dåligt rykte

”Vi tror att affärsförbindelser med företag som köper in bomull från Xinjiang riskerar att ge NBA och NBA-spelare dåligt rykte”, skriver de två kongressledamöterna och poängterar att den amerikanska regeringen förbjudit import av bomull från Xinjiang då Kina gör sig skyldigt till brott mot de mänskliga rättigheterna och folkmord på uigurerna.

”NBA och dess spelare borde inte ens implicit stödja fruktansvärda brott mot de mänskliga rättigheterna”, står det att läsa i brevet.

CECC citerade tidigare rapporter som visar att det finns starka bevis för att tvångsarbete pågått inom bomullsproduktionen i Xinjiang sedan 2018.

”Bomullsplockare från etniska minoriteter i Xinjiang utsätts för övervakning och kontroll, och personer har fängslats för att de vägrat delta i vad Peking kallar 'arbetsprogram'”.

Merkley och McGovern noterade också att det inte är möjligt för trovärdiga arbetsrättsorganisationer att oberoende granska huruvida försörjningskedjorna i regionen innefattar tvångsarbete. Skälet är att uigurer och andra arbetare ständigt är övervakade och lever under ett konstant hot att fängslas, vilket gör det omöjligt för dem att prata om sina arbetsförhållanden.

”Att försöka göra en ingående granskning av bomullsproduktionen i Kina kan bidra mer till ett fortsatt användande av tvångsarbete än till att ta bort det”, skriver de i rapporten.

Hemligt avtal

Epoch Times har fått tillgång till ett sekretessavtal som fångar på ett läger i Awat, Xinjiang, tvingas skriva på. Avtalet som är skrivet med uigurernas arabiska alfabet säger att fångarna inte får ”avslöja studierna, livet, antalet människor och de interna förhållandena på träningsanläggningarna” genom sociala medier, sms eller intervjuer med medier, och gör de det kommer de att ”ställas till svars i enlighet med kinesisk lag”.

Merkley och McGovern avslutar sitt brev med att uppmana NBA-spelarnas fack att informera sina medlemmar om det pågående folkmordet i Xinjiang och den roll som tvångsarbete har i de produkter som spelarna gör reklam för.

NBPA har valt att inte kommentera händelsen till Epoch Times.

Pekings förtryck av uigurer, som utförs genom ett nätverk av interneringsläger och massövervakning, är föremål för internationell kritik och sanktioner.

Uigurer, samt andra etniska minoriteter i Xinjiang och Tibet, och religiösa utövare, som är utom statlig kontroll, har länge varit måltavlor för det kinesiska kommunistpartiets ”ideologiska omskolning”, vilket människorättsorganisationer kallar systematisk hjärntvätt.

Sanktionskrig

Trumpadministrationen införde sanktioner mot individer och organisationer med kopplingar till övergrepp i regionen, och även ett importförbud på all bomull och tomater från Xinjiang på grund av det omfattande tvångsarbete som pågår i regionen.

Detta startade ett globalt sanktionskrig mellan Kina och väst, där Kina inför sanktioner mot alla som kritiserar Pekings behandling av uigurerna och situationen i Hongkong.

President Joe Biden har hittills varit tydlig i sitt fördömande av den kinesiska regimens brott mot de mänskliga rättigheterna.

NBA har tidigare anordnat basketläger i Xinjiang och anklagades då för att legitimera brott mot de mänskliga rättigheterna.

Chefen för NBA-laget Houston Rockets skrev i oktober 2019 på Twitter: ”Slåss för frihet, stå upp för Hongkong”, vilket gjorde att den kinesiska nyhetskanalen Tencent slutade sända matcher med laget. NBA hade via Tencent 500 miljoner tittare säsongen 2018.

Tweeten om Hongkong fick också företaget Li-Ning att avbryta samarbetet med Houston Rockets. NBA bad om ursäkt till Kina vilket skapade kraftig kritik mot NBA i USA.

”Det är uppenbart att NBA bryr sig mer om pengar än om mänskliga rättigheter”, skrev senator Rick Scott på Twitter.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Svenska OS-truppen och tvångsarbete

Företaget Li-Ning, som använder sig av tvångsarbete, var officiell klädpartner till Sveriges olympiska kommitté mellan 2008 och 2012, och klädde svenska OS-truppen under OS i Peking, OS i Vancouver 2010 och OS i London 2012.

H&M var klädsponsor vid vinter-OS i Sotji 2014 , OS i Rio de Janeiro 2016 och vinter-OS i Peyongchang 2018.

SOK:s officiella klädsponsor till OS i Tokyo 2020 är japanska Uniqlo, men dessa spel ställdes in på grund av pandemin.

Uniqlo fick senast i maj i år kläder beslagtagna av amerikanska tullen då kläderna tillverkats av det kinesiska företaget Lu Thai, som använder sig av tvångsarbete i produktionen. 

Källor: SOK och Global Trade Review