Helst vill vi ha vänner till grannar och därför kan en konflikt som uppstår vara en svår nöt att knäcka. Berättelsen om två grannar i det forna Kina lär ut en vis väg som kan tillämpas i många lägen. Till en god berättelse passar det med goda och nyttiga nötpraliner, som är lätta att göra själv.
Det är enkelt att göra en egen nötkräm på rostade nötter eller frön. Enda tillsatsen är lite salt. Tillsammans med mörk choklad och de lite syrliga tranbären blir det ett både gott och nyttigt godis. Butikens torkade tranbär brukar vara sötade med fruktjuice, så de är inte så syrliga som de naturella bären.
Pralinerna blir krämiga av nötkrämen och det behövs inga formar för att göra dem.
Först börjar vi med en portion gammal visdom. Vi kan lära oss mycket av gamla berättelser, vare sig de kommer från vår kultur eller från någon annan. Goda berättelser fastnar lätt i minnet och vi kan sedan föra dem vidare.
Den här lärdomen får vi från det gamla Kina. Där hade folk talesätt som:
”En person är genuint vacker endast om han är välvillig i själ och hjärta.”
”Upprätthåll en harmonisk relation med alla dina grannar.”
”En person är vänlig och dygdig om varje ord och agerande är till nytta för andra.”
Talesätten visar att moralen och rättfärdigheten bör vägleda oss. Man bör vara empatisk, omtänksam och hjälpsam mot andra och ta hänsyn till andra genom att sätta sig in i deras situation.
Kan man sträva efter detta så vinner man mycket, men det kan krävas att man släpper på sin egen vinning och låter vänlighet gå före. När man lyckas kan det sprida ringar på vattnet och inspirera andra.
En vän till granne
Den här historien handlar om en bonde i det gamla Kina. Hans granne var jägare och hade jakthundar som var vilda och dåligt tränade. Hundarna hoppade ofta över staketet och jagade bondens lamm. Flera gånger bad bonden grannen att hålla ordning på hundarna, men grannen lyssnade inte.
En dag hoppade hundarna återigen över stängslet och attackerade flera av lammen. De blev allvarligt skadade och bonden fick nog. Han gick till staden för att konsultera den lokale domaren.
Domaren lyssnade noga och sade: ”Jag skulle kunna straffa jägaren och beordra honom att hålla hundarna bundna eller inlåsta. Men då förlorar du en vän och får i stället en fiende.”
”Vad vill du helst ha, en vän eller en fiende?” frågade domaren.
Bonden svarade att han föredrog en vän.
”Då ska jag erbjuda dig en lösning som håller dina lamm trygga och även gör din granne till din vän”, sade domaren.
Bonden gick med på lösningen som domaren erbjöd och när han kom hem satte han den genast i verket för att se om det fungerade.
Han tog tre av sina bästa lamm och gav dem till sin granne som gåva till dennes tre små söner. Pojkarna blev överlyckliga och började leka med lammen.
För att skydda sönernas älskade lamm byggde jägaren en rejäl inhägnad åt hundarna, och de jagade sedan aldrig mer bondens lamm.
Från den dagen delade jägaren ofta med sig av sin fångst till grannen, som bjöd tillbaka med lammkött och ost. De blev snabbt goda vänner.
Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder: ”Det bästa sättet att påverka och vinna över andra människor till din sida är gester av vänlighet och medkänsla.”
Nötkrämspraliner
Det här behövs
300 g nötter eller frön, till exempel hasselnöt, mandel, cashewnöt, solrosfrön
1 tsk salt
Torkade tranbär, en per pralin
Mörk choklad, 50 g räcker till ca 15 st
Finrivet apelsinskal
Gör så här
Välj en nöt eller frön, eller blanda olika. Till exempel blir hälften var av mandel och hasselnötter gott. Rosta nötterna/fröna i 140 grader i 20 minuter. Skalet på hasselnötterna kan man sedan gnugga bort med en handduk om man vill ha bort det.
Kör nötterna/fröna i en matberedare tills oljorna kommer fram. Det kan ta en stund, 10-15 minuter, innan det blir krämigt, men det blir det så småningom.
Det som blir över av nötkrämen förvaras bäst i en glasburk i kylen och håller då ungefär en månad.
Smält chokladen i ett vattenbad.
Ta en liten klick av nötkrämen, gör en grop i mitten och lägg dit ett torkat tranbär. Tryck försiktigt ihop till en boll. Doppa bollen i chokladen, men låt den inte ligga kvar i den varma chokladen eftersom nötkrämen smälter ut då.
Lägg de färdiga bollarna på ett bakplåtspapper på en bricka eller tallrik. Lägg lite rivet apelsinskal ovanpå och ställ in i kylen för att stelna.
Bollarna kommer sedan att vara krämiga inuti och är lättast att äta om man förvarar dem i kylen tills det är godisdags.
Gör gärna också lite enkelt godis genom att doppa rostade nötter och torkade tranbär i chokladen. Låt det stelna i kylen.
Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.