loading





Nötpralinerna är krämiga och lätta att göra. Foto: Eva Sagerfors
Nötpralinerna är krämiga och lätta att göra. Foto: Eva Sagerfors
Blogg

Moralkakor: ”Grannarnas konflikt fick en vis lösning” och recept på nötpraliner med tranbär

Eva Sagerfors

Helst vill vi ha vänner till grannar och därför kan en konflikt som uppstår vara en svår nöt att knäcka. Berättelsen om två grannar i det forna Kina lär ut en vis väg som kan tillämpas i många lägen. Till en god berättelse passar det med goda och nyttiga nötpraliner, som är lätta att göra själv.

Det är enkelt att göra en egen nötkräm på rostade nötter eller frön. Enda tillsatsen är lite salt. Tillsammans med mörk choklad och de lite syrliga tranbären blir det ett både gott och nyttigt godis. Butikens torkade tranbär brukar vara sötade med fruktjuice, så de är inte så syrliga som de naturella bären.

Pralinerna blir krämiga av nötkrämen och det behövs inga formar för att göra dem.

Först börjar vi med en portion gammal visdom. Vi kan lära oss mycket av gamla berättelser, vare sig de kommer från vår kultur eller från någon annan. Goda berättelser fastnar lätt i minnet och vi kan sedan föra dem vidare.

Den här lärdomen får vi från det gamla Kina. Där hade folk talesätt som:

”En person är genuint vacker endast om han är välvillig i själ och hjärta.”

”Upprätthåll en harmonisk relation med alla dina grannar.”

”En person är vänlig och dygdig om varje ord och agerande är till nytta för andra.”

Talesätten visar att moralen och rättfärdigheten bör vägleda oss. Man bör vara empatisk, omtänksam och hjälpsam mot andra och ta hänsyn till andra genom att sätta sig in i deras situation.

Kan man sträva efter detta så vinner man mycket, men det kan krävas att man släpper på sin egen vinning och låter vänlighet gå före. När man lyckas kan det sprida ringar på vattnet och inspirera andra.

En vän till granne

Den här historien handlar om en bonde i det gamla Kina. Hans granne var jägare och hade jakthundar som var vilda och dåligt tränade. Hundarna hoppade ofta över staketet och jagade bondens lamm. Flera gånger bad bonden grannen att hålla ordning på hundarna, men grannen lyssnade inte.

En dag hoppade hundarna återigen över stängslet och attackerade flera av lammen. De blev allvarligt skadade och bonden fick nog. Han gick till staden för att konsultera den lokale domaren.

Domaren lyssnade noga och sade: ”Jag skulle kunna straffa jägaren och beordra honom att hålla hundarna bundna eller inlåsta. Men då förlorar du en vän och får i stället en fiende.”

”Vad vill du helst ha, en vän eller en fiende?” frågade domaren.

Bonden svarade att han föredrog en vän.

”Då ska jag erbjuda dig en lösning som håller dina lamm trygga och även gör din granne till din vän”, sade domaren.

Bonden gick med på lösningen som domaren erbjöd och när han kom hem satte han den genast i verket för att se om det fungerade.

Han tog tre av sina bästa lamm och gav dem till sin granne som gåva till dennes tre små söner. Pojkarna blev överlyckliga och började leka med lammen.

För att skydda sönernas älskade lamm byggde jägaren en rejäl inhägnad åt hundarna, och de jagade sedan aldrig mer bondens lamm.

Från den dagen delade jägaren ofta med sig av sin fångst till grannen, som bjöd tillbaka med lammkött och ost. De blev snabbt goda vänner.

Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder: ”Det bästa sättet att påverka och vinna över andra människor till din sida är gester av vänlighet och medkänsla.”

Något att bjuda grannen på? Foto: Eva Sagerfors

Nötkrämspraliner

Det här behövs

300 g nötter eller frön, till exempel hasselnöt, mandel, cashewnöt, solrosfrön

1 tsk salt

Torkade tranbär, en per pralin

Mörk choklad, 50 g räcker till ca 15 st

Finrivet apelsinskal

Gör så här

Välj en nöt eller frön, eller blanda olika. Till exempel blir hälften var av mandel och hasselnötter gott. Rosta nötterna/fröna i 140 grader i 20 minuter. Skalet på hasselnötterna kan man sedan gnugga bort med en handduk om man vill ha bort det.

Kör nötterna/fröna i en matberedare tills oljorna kommer fram. Det kan ta en stund, 10-15 minuter, innan det blir krämigt, men det blir det så småningom.

Det som blir över av nötkrämen förvaras bäst i en glasburk i kylen och håller då ungefär en månad.

Smält chokladen i ett vattenbad.

Ta en liten klick av nötkrämen, gör en grop i mitten och lägg dit ett torkat tranbär. Tryck försiktigt ihop till en boll. Doppa bollen i chokladen, men låt den inte ligga kvar i den varma chokladen eftersom nötkrämen smälter ut då.

Lägg de färdiga bollarna på ett bakplåtspapper på en bricka eller tallrik. Lägg lite rivet apelsinskal ovanpå och ställ in i kylen för att stelna.

Bollarna kommer sedan att vara krämiga inuti och är lättast att äta om man förvarar dem i kylen tills det är godisdags.

Gör gärna också lite enkelt godis genom att doppa rostade nötter och torkade tranbär i chokladen. Låt det stelna i kylen.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading





Nötpralinerna är krämiga och lätta att göra. Foto: Eva Sagerfors
Nötpralinerna är krämiga och lätta att göra. Foto: Eva Sagerfors
Blogg

Moralkakor: ”Grannarnas konflikt fick en vis lösning” och recept på nötpraliner med tranbär

Eva Sagerfors

Helst vill vi ha vänner till grannar och därför kan en konflikt som uppstår vara en svår nöt att knäcka. Berättelsen om två grannar i det forna Kina lär ut en vis väg som kan tillämpas i många lägen. Till en god berättelse passar det med goda och nyttiga nötpraliner, som är lätta att göra själv.

Det är enkelt att göra en egen nötkräm på rostade nötter eller frön. Enda tillsatsen är lite salt. Tillsammans med mörk choklad och de lite syrliga tranbären blir det ett både gott och nyttigt godis. Butikens torkade tranbär brukar vara sötade med fruktjuice, så de är inte så syrliga som de naturella bären.

Pralinerna blir krämiga av nötkrämen och det behövs inga formar för att göra dem.

Först börjar vi med en portion gammal visdom. Vi kan lära oss mycket av gamla berättelser, vare sig de kommer från vår kultur eller från någon annan. Goda berättelser fastnar lätt i minnet och vi kan sedan föra dem vidare.

Den här lärdomen får vi från det gamla Kina. Där hade folk talesätt som:

”En person är genuint vacker endast om han är välvillig i själ och hjärta.”

”Upprätthåll en harmonisk relation med alla dina grannar.”

”En person är vänlig och dygdig om varje ord och agerande är till nytta för andra.”

Talesätten visar att moralen och rättfärdigheten bör vägleda oss. Man bör vara empatisk, omtänksam och hjälpsam mot andra och ta hänsyn till andra genom att sätta sig in i deras situation.

Kan man sträva efter detta så vinner man mycket, men det kan krävas att man släpper på sin egen vinning och låter vänlighet gå före. När man lyckas kan det sprida ringar på vattnet och inspirera andra.

En vän till granne

Den här historien handlar om en bonde i det gamla Kina. Hans granne var jägare och hade jakthundar som var vilda och dåligt tränade. Hundarna hoppade ofta över staketet och jagade bondens lamm. Flera gånger bad bonden grannen att hålla ordning på hundarna, men grannen lyssnade inte.

En dag hoppade hundarna återigen över stängslet och attackerade flera av lammen. De blev allvarligt skadade och bonden fick nog. Han gick till staden för att konsultera den lokale domaren.

Domaren lyssnade noga och sade: ”Jag skulle kunna straffa jägaren och beordra honom att hålla hundarna bundna eller inlåsta. Men då förlorar du en vän och får i stället en fiende.”

”Vad vill du helst ha, en vän eller en fiende?” frågade domaren.

Bonden svarade att han föredrog en vän.

”Då ska jag erbjuda dig en lösning som håller dina lamm trygga och även gör din granne till din vän”, sade domaren.

Bonden gick med på lösningen som domaren erbjöd och när han kom hem satte han den genast i verket för att se om det fungerade.

Han tog tre av sina bästa lamm och gav dem till sin granne som gåva till dennes tre små söner. Pojkarna blev överlyckliga och började leka med lammen.

För att skydda sönernas älskade lamm byggde jägaren en rejäl inhägnad åt hundarna, och de jagade sedan aldrig mer bondens lamm.

Från den dagen delade jägaren ofta med sig av sin fångst till grannen, som bjöd tillbaka med lammkött och ost. De blev snabbt goda vänner.

Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder: ”Det bästa sättet att påverka och vinna över andra människor till din sida är gester av vänlighet och medkänsla.”

Något att bjuda grannen på? Foto: Eva Sagerfors

Nötkrämspraliner

Det här behövs

300 g nötter eller frön, till exempel hasselnöt, mandel, cashewnöt, solrosfrön

1 tsk salt

Torkade tranbär, en per pralin

Mörk choklad, 50 g räcker till ca 15 st

Finrivet apelsinskal

Gör så här

Välj en nöt eller frön, eller blanda olika. Till exempel blir hälften var av mandel och hasselnötter gott. Rosta nötterna/fröna i 140 grader i 20 minuter. Skalet på hasselnötterna kan man sedan gnugga bort med en handduk om man vill ha bort det.

Kör nötterna/fröna i en matberedare tills oljorna kommer fram. Det kan ta en stund, 10-15 minuter, innan det blir krämigt, men det blir det så småningom.

Det som blir över av nötkrämen förvaras bäst i en glasburk i kylen och håller då ungefär en månad.

Smält chokladen i ett vattenbad.

Ta en liten klick av nötkrämen, gör en grop i mitten och lägg dit ett torkat tranbär. Tryck försiktigt ihop till en boll. Doppa bollen i chokladen, men låt den inte ligga kvar i den varma chokladen eftersom nötkrämen smälter ut då.

Lägg de färdiga bollarna på ett bakplåtspapper på en bricka eller tallrik. Lägg lite rivet apelsinskal ovanpå och ställ in i kylen för att stelna.

Bollarna kommer sedan att vara krämiga inuti och är lättast att äta om man förvarar dem i kylen tills det är godisdags.

Gör gärna också lite enkelt godis genom att doppa rostade nötter och torkade tranbär i chokladen. Låt det stelna i kylen.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024