Militärinsats i turistmagnet bet inte på gäng
Över 1 300 soldater och över tusen gripna – ändå har inte den massiva militärinsatsen i Kapstadenförorten Cape Flats för att råda bot på gängvåldet. Foto: Nic Bothma/EPA/TT


En storsatsning i Sydafrikas turistmagnet Kapstaden mot det skenande gängvåldet och morden gjorde att 1 300 soldater slöt upp bredvid den lokala polisen i juli.

Men resultaten har inte blivit vad man hoppats på.

Förorten Cape Flats i Kapstaden består av flera områden där människor föstes samman under apartheidtiden och har sedan dess varit fattigt. I dag har det blivit ett av Sydafrikas farligaste områden, plågat av gängkriminalitet som kan frodas när den underbemannade polisen ser på. För att råda bot på utvecklingen beslutade myndigheterna att i juli skicka in 1 300 soldater som stöd till polisen.

"Blev upprymda"

Men en månad efter att trupperna placerades ut i området, som ligger i Kapstadens sydöstra utkant, tycks väldigt lite förbättring ha skett.

– Alla blev upprymda när de fick höra att armén skulle komma, eftersom situationen här varit så svår att vad som helst skulle kunna förbättra den, säger Kader Jacobs, som leder ett medborgargarde i området Manenberg i Cape Flats.

Folk hade förväntat sig en storsatsning med utegångsförbud och riktade insatser mot kända tillhåll för kriminella gäng och dess ledare, men inget av det ska ha skett, enligt Kader Jacobs, som är frustrerad.

– Vi märker inte av någon förändring, säger han.

Mordrekord

Enligt polisens siffror ökade antalet mord i provinsen där Kapstaden ligger, West Cape, med 6,3 procent – till 4 000 mord – mellan april 2018 och april i år. En rapport från en nationell organisation visar också att Kapstaden har den högsta frekvensen av mord i hela Sydafrika med 69 dödade människor per 100 000 invånare.

– De skickar in armén, men armén kan inte göra någonting, säger 50-åriga Sally-Anne Jacobs, som själv förlorade både sin son och en 19-årig kusin i gängvåldet.

Beslutet att ta in militären fattades av president Cyril Ramaphosa själv, efter att 43 människor mördats under en enda helg i området kring Cape Flats.

Men trots militärens närvaro mördades 47 personer i området under augustis andra vecka.

Enligt myndigheterna ska det dock ha gjorts 1 000 gripanden.

"Politisk teater"

Den stora mängden fall gör att lokalinvånarna nu oroas att de misstänkta brottslingarna inte kommer att utredas ordentligt, när polisen blir överbelamrad av fall.

– Vårt samhälle har helt fallit samman när vi tvingas hantera splittrade familjer, arbetslöshet, tonårsgraviditeter, droger och alkoholmissbruk, säger Roegchanda Pascoe, en av medlemmarna i organisationen Manenberg safety forum.

– Så vitt jag kan se har militären inte gjort så mycket, fortsätter hon.

Pascoe får medhåll av forskaren Andrew Faull, från tankesmedjan ISS i Pretoria, som kallar militärsatsningen en "politisk teater".

– De syns ute på gatorna, men det som de gör är bara inövade rörelser. Så det är en politisk föreställning, säger han.

(TT-AFP)

Fakta

Sydafrika

(TT)

Sydafrika vid Afrikas sydligaste spets är med sina 50 miljoner invånare Afrikas största ekonomi. Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass. Samtidigt är fattigdomen på andra håll utbredd och arbetslösheten hög. De växande klyftorna leder till politiska spänningar.

Afrikanska nationalkongressen (ANC) har sedan 1994 dominerat parlamentet men stödet för partiet har minskat i takt med korruptionsskandaler och hög arbetslöshet. Landets stora inkomstskillnader låg ANC i fatet vid valet 2019. För tredje gången i rad backade ANC men lyckades behålla kontrollen över parlamentet. Valets vinnare blev det radikala vänsterpartiet EFF.

De ekonomiska och sociala spänningarna har lett till ökat alkohol- och drogmissbruk och utbredd brottslighet med många mord, våldtäkter, rån och bilkapningar. Internationella drogkarteller har gjort Sydafrika till en bas, samtidigt som landets polis och rättsväsen kämpar med otillräckliga resurser.

Källa: Landguiden/UI