Marocko-morden är terrorrelaterade – video sprids på sociala medier
Tre av de misstänkta männen bakom morden på den två skandinaviska kvinnorna. Foto: Polisen i Marocko


De fyra personerna som gripits misstänkta för morden på de två skandinaviska kvinnorna i Marocko har tidigare associerats med terrorgruppen IS i en video. Det bekräftades på torsdagen av åklagare i Marocko. Samtidigt sprids en annan video på sociala medier som sägs visa de brutala morden där en av kvinnorna blir halshuggen.

Det var på måndagen som danskan Louisa Vesterager Jespersen, 24 år, och norskan Maren Ueland, 28 år, mördades brutalt när de var på vandring i Atlasbergen cirka sju mil söder om Marrakech.

I den förstnämnda videon har de misstänkta hotat med att man ska genomföra en attack. Marocko-polisens förundersökning visar att videon gjordes förra veckan innan morden på de två kvinnorna skedde, rapporterar Reuters.

Enligt australiensiska News.com.au, som hänvisar till Morocco World News, säger en förövare: ”Detta är hämnd för våra bröder i Hajin.” Det syftar till en ort som var ett IS-fäste i Syrien innan det befriades för två veckor sedan av Syriska demokratiska styrkorna.

Reuters rapporterar att de fyra misstänkta har svurit trohet till IS, vilket också norska VG tidigare skrev om.

I den video som nu sprids på sociala medier ska något ha filmat morden på de två skandinaviska kvinnorna. En av kvinnorna ska ha hittats halshuggen och den andra med ett svårt skärsår på halsen.

I filmen ska också en man säga på franska: ”Detta är för Syrien – här är huvudena från era gudar”, vilket rapporteras av News.com.au, som säger att man har tagit del av videon.

Under fredagen bekräftade den norska underrättelsetjänsten, Kripos, att videon förmodligen är äkta.

"Det krävs fortfarande en del arbete med teknisk analys och värdering. Men vi anser trots allt ha grund för att säga att hittills finns det inget konkret som tyder på att videon inte är äkta", skriver man i ett pressmeddelande.

Samtidigt har vänner till mordoffret Louisa Vesterager Jespersen vädjat ute på sociala medier att man inte tittar på bilderna och filmen. Dessa finns tillgängliga på bland annat Twitter, Facebook och Reddit.   

Den marockanska underrättelsetjänsten har i dag gått ut med namn på tre av de misstänkta: Rachid Afatti, 32 år, Ouziad Younes, 27 år, och Ejjoud Abdessamad, 25 år. Alla kommer från Marrakech-området. Polisen har inte gått ut med några detaljer om den fjärde mannen.