Dubbelmordet i Marocko: IS-video utreds
De två kvinnorna hittades döda nära Imlil i bergskedjan Höga Atlas. Foto: marrakechalaan.com/AP/TT-arkivbild


Fyra personer har gripits misstänkta för inblandning i dubbelmordet på en dansk och en norsk kvinna i Marocko.

Utredare granskar ett videoklipp där samma män tycks associera sig själva till terrorgruppen IS.

Personerna i filmen är desamma som misstänks för morden, enligt åklagare i Marocko.

Den norska polismyndigheten Kripos och den danska säkerhetstjänsten PET bekräftar att de har tagit emot och undersöker klippet. I det står fyra män framför vad som ser ut som en hemmagjord IS-flagga och bedyrar sin lojalitet till terrorgruppen. Enligt den marockanska åklagaren framför de också hot om att utföra attacker.

Enligt norska Nettavisen kan dock inget av det som sägs i filmklippet direkt kopplas till morden. Klippet publicerades på Twitter av ett konto som registrerades samma dag som de två kvinnorna hittades döda, skriver tidningen VG.

Den 28-åriga norskan och den 24-åriga danskan hittades döda i bergskedjan Höga Atlas på måndagen, med knivskador på sina halsar, enligt det marockanska inrikesdepartementet.

Tre misstänkta män har på torsdagen gripits i den marockanska staden Marrakech. Ytterligare en man sitter sedan tidigare frihetsberövad misstänkt för morden.

De skandinaviska kvinnorna var studenter på ett program med huvudämne friluftsliv vid ett universitet i norska Telemark, och de hittades omkring en mil från det lilla samhället Imlil, som många turister utgår från för att vandra och klättra i bergen.

– Vi känner inte till omständigheterna, men mycket tyder på att de hemska morden kan vara en terrorhandling, sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen tidigare på torsdagen, innan uppgifterna om videoklippet.

(TT-Reuters-NTB-Ritzau)