Djurvännerna larmar: "70 hundar slaktas varje natt inför FIFA-mötet i Marocko"
Herrelösa hundar i Agadir. Foto: GoFundMe.com


Marocko verkar oroa sig för att herrelösa hundar ska stoppa planen på att hysa FIFA-cupen i år. Enligt vittnen slaktas 50-70 hundar varje natt inför FIFA-delegationens besök 17-18 april.

Enligt vittnen som pratat med marockansk media har beväpnade män i Agadir, där mötet med FIFA-delegationen ska ske de närmaste dagarna, skjutit lösdrivande hundar den senaste veckan, skriver Huff Post Morocco. Antalet ska vara uppemot 70 djur per natt. 

Boende och volontärer från djurrättsorganisationer säger att slakten har ägt rum nattetid sedan den 5 april, och de anklagar myndigheterna för att ligga bakom. Myndigheterna förnekar dock att de är inblandade i operationen. 

Herrelös hund i Agadir. Foto: GoFundMe.com (som bidrar till vaccinationer av hundarna)

I Tamraght 15 km norr om Agadir lever åtskilliga herrelösa hundar, och de uppskattas generellt av invånarna, skriver 20 Minutes. Många av dem är märkta, vaccinerade och sterilierade.

– De är jättetama, alla vet vad de heter, vi kan ta en tupplur tillsammans med dem, de gör oss sällskap på stranden, till restaurangen, de gör oss sällskap om natten, ska en boende i området ha sagt.

Hon har sedan 5 april sett hundar skjutas på plats, men de döda hundarna tas genast bort så att ingen ska kunna fotografera dem. Facebook-användaren Roberta Ait Baadi från Agadir har dock postat bilder på blodpölar och patroner på gatorna där hundarna skjutits. Hon kallar det för en ”massaker”. 

Enligt ett vittne som pratat med media har man hittat en massgrav för hundar vid Aourirs kust. Vittnen tror att myndigheterna vill ”städa upp” i stan inför FIFA-delegationens besök. Myndigheterna hävdar att hundarna fångas in för att de ska steriliseras.

Fotografen Elke Vogelsang gjorde en fotoresa i Marocko 2016, och gjorde då en fotoserie om herrelösa hundar i Agadir som du kan se här.