Många med asylavslag avviker
Många som får avslag på sin asylansökan avviker. Foto: Epoch Times-arkivbild


Under flyktingkrisen 2015 sökte nästan 163 000 människor asyl i Sverige. Omkring 47 000 av dessa personer har fått avslag på sin ansökan. Men mindre än hälften har lämnat landet frivilligt. Det visar en granskning som Aftonbladet har gjort.

Många av de som får avslag har avvikit och håller sig gömda. Det är en grupp som hela tiden växer, enligt tidningen. Samtidigt är det ingen som vet hur många det är som lever i Sverige utan tillstånd.

– Den största gruppen är människor som avvikit och som håller sig undan. Vår ärendebalans växer hela tiden, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till Aftonbladet.

Över 12 000 har avvikit

När det gäller återvändande har cirka 42 000 ärenden avgjorts. Omkring 22 000 av dessa personer har självmant lämnat Sverige. Över 16 000 personärenden har lämnats över till polisen. Över 12 000 av dessa handlar om personer som har avvikit. 4 000 handlar om tvångsverkställighet.

Under ett år verkställer polisen nästan hälften av de ärenden som Migrationsverket lämnar över.

– Den största svårigheten är att 75 procent av de ärenden vi får är personer som är avvikna. Det vill säga personer som håller sig undan, säger Engström till tidningen.

Polisen efterlyser dessa personer men man hittar långtifrån alla, vilket innebär att den så kallade ärendebalansen ökar för varje år.

Preskriberas efter fem år

Samtidigt preskriberas ärendena efter fem år och försvinner således ur polisens listor. Men även om ett ärende är preskriberat betyder inte det att personen ifråga har lämnat Sverige.

Bland de personer som avviker återfinns de som har rest till ett annat land utan att meddela någon myndighet. Ofta söker sig dessa personer till något annat EU-land.

Enligt Patrik Engström kommer många av dessa personer tillbaka till Sverige eftersom det var det land som de först sökte asyl i. Han säger till Aftonbladet att man ”har mellan 30 och 40 sådana återvändanden i veckan”.

Samtidigt återfinns en annan stor grupp av människor som inte går att utvisa eftersom hemländerna vägrar att ta emot dem. Det rör sig framför allt om länder som Irak, Iran, Eritrea och Somalia.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.