Många bilbränder i landet under natten


Under måndagskvällen larmades polis och räddningstjänst till ett flertal bilbränder i Västsverige.

 

Det första larmsamtalet kom strax efter klockan 21, sedan duggade samtalen tätt. Polis och räddningstjänst ryckte ut till flera bränder i Göteborgsområdet, men även i Trollhättan, Lysekil och Falkenberg.

Vid halv ett uppgav både polis och räddningstjänst att samtliga bränder var släckta.

– Vi har varit på cirka 20 platser i Göteborg. Företrädelsevis är det fordon som har brunnit – personbilar någon lastbil, husvagn och husbil – men det är även någon nedgrävd sopstation, säger Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, till TT vid 00.30-tiden.

I Göteborgsområdet har det bland annat brunnit i Gårdsten, Hjällbo och Frölunda. Grupper på upp till tio ungdomar har kastat sten och eldat, totalt har cirka 50 bilar brunnit och ytterligare cirka 35 bilar skadats.

Brinnande bilar i närheten av Frölunda torg. Foto: Privat/TT

Större grupp i Trollhättan

I Trollhättan handlar det om en större grupp på uppemot 40 personer. Där har sex bilar brunnit och även vägar blockerats av ungdomar som kastat sten mot polisen.

– Vi vet av erfarenhet att sådana här bränder oftare inträffar veckan före skolstart än andra veckor. Men det är klart att när så mycket händer strax efter klockan 21 så kan vi inte utesluta att det är någonting som har skett över nätet. Vi tittar på det men det är för tidigt att säga att det var så, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen region Väst, till TT.

Flera boende vittnar om maskerade ungdomar som befunnit sig på platserna och sedan sprungit därifrån.

Ingen person är gripen på någon av platserna, men flera misstänkta har identifierats enligt polisen.

– Vi har inte några uppgifter om personskador. Men man ska ha klart för sig att många i de här bostadsområdena är väldigt oroliga. Man vill inte ha det så här. Det är en liten klick som har förstört det för många, säger Ulla Brehm.

I Trollhättan var det en grupp på uppemot 40 personer som kastade sten mot polisen och satte bilar i brand. Foto: Joachim Nywall/TT

Även i Skåne

Även i region Syd kom det larm om bilbränder under måndagskvällen, om än inte i lika stor utsträckning som i Västsverige. Bilar har brunnit i Malmö och i Helsingborg.

Det är inte helt ovanligt att vi har bilbränder här. Jag tror inte att detta har någonting med bränderna i Göteborg att göra. Men vi följer såklart det som händer i Göteborg och är det så att vi märker att det är någonting på gång så kommer vi såklart att reagera på det, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisregion Syd.

Och även i Stockholmsområdet

Totalt 13 bilar har brunnit i Stockholm, Uppsala och Åkersberga under natten, skriver Expressen. I Skärholmen i södra Stockholm brann fem bilar.

Alla bränder har släckts, och det har inte varit något stök eller bråk.

– Som jag förstod det var det stökigt och bråkigt i Göteborg, så har inte vi haft det, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral, till tidningen.

Stockholmspolisen har noteringar om bilbränder på fyra platser – vilket inte är något som sticker ut, säger vakthavande befäl Pontus Sandulf till TT.

(TT)

Val 2018 – Kriminalpolitik

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?