Män med kopplingar till islamistisk extremism jobbade med ungdomar
På bilden syns en slängd IS-flagga i Baghouz i Syrien den 24 mars 2019. Foto: Guiseppe Cacace/AFP/Getty Images


Flera män som har kopplingar till den salafistiska och jihadistiska miljön i Sverige har arbetat på ett boende för utsatta ungdomar. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Statens institutionsstyrelse, Sis, som har ett boende i Västsverige, tar emot pojkar i skolåldern som har problem med kriminalitet, missbruk eller allvarliga psykosociala problem.

”Det är direkt olämpligt”

Männen som jobbade där har hyllat terrororganisationen IS på Facebook och har samtidigt nära kopplingar till Dawa i Sverige – en rörelse som går ut på att rekrytera unga människor till jihad.

– De har en tydlig missionerande, religiös och salafistisk inriktning. Vissa har också varit med och rekryterat till extremism. Då tycker jag att det är direkt olämpligt att de har kontakt med ungdomar som har psykosociala problem, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, till radiokanalen.

Han menar att risken för att ungdomarna ska påverkas har varit stor.

En av männen har dessutom representerat den tyska organisationen DWR som är förbjuden i Tyskland. Detta efter att 140 medlemmar har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS. Han har tidigare ansökt om att bli väktare, men blev nekad då man såg honom som en säkerhetsrisk.

Beklagar det inträffade

Ranstorp är kritisk till att man på Sis-boendet inte gjorde en bakgrundskontroll av mannen. Enligt honom är det ”helt obegripligt”.

Sis beklagar dock det som har hänt, samtidigt som man säger att man har gjort rutinmässiga kontroller. Men tjänsterna är inte säkerhetsklassade, vilket innebär att man inte har tillgång till Säpos register.

– Det ska inte vara så naturligtvis, men det är väldigt svårt att upptäcka eftersom personerna inte pratar om det här – det är väldigt små tecken som vi måste upptäcka och se, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Statens institutionsstyrelse, till Ekot.

Han säger att det har ”varit en brist men vi har agerat”, vilket innebär att männen inte längre jobbar kvar på boendet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.