Man greps i Lund för förberedelse till terrorbrott
Foto: Björn Lindgren/TT-arkivbild


En man i 30-årsåldern i Lund har gripits misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Mannen anhölls under natten och kommer att förhöras under dagen, uppger SVT Nyheter Skåne.

– En man har anhållits under natten, säger Petra Stenkula, chef på polisens utredningsenhet i Region Syd.

Brottet ska ha begåtts i Malmö av en man som är född 1987.

– Brottsforum har blivit bedömt som Malmö. Misstanken om förberedelsegärningen finns i Malmö, säger Lars Morand, åklagare och förundersökningsledare.

Han är misstänkt på sannolika misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Polisen vill dock inte gå in på detaljer i ärendet på grund av dess känslighet.

På måndagen greps tre personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Säkerhetspolisen och Polismyndigheten gjorde ingripanden i Strömsund i Jämtland och Akalla nordväst om Stockholm.

På torsdagen häktades samtliga personer. Två av männen är 29 år och 45 år och medborgare i Uzbekistan. Den tredje mannen är 38 år och medborgare i Kirgizistan.

Enligt polisen finns det inga kopplingar till den anhållne mannen i Lund.  

– Det här fallet har ingen beröring med fallet som har hanterats av Säpo Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen, som är svensk medborgare, ha gripits av tullpersonal på ett tåg på väg till Stockholm. i de senaste dagarna, säger Petra Stenkula.

Enligt Aftonbladet ska mannen haft ritningar på sig, bland annat över Åhléns i Uppsala. Han ska dessutom ha haft utdrag ur Koranen.

Vidare säger tidningen att mannen greps av tullpersonal på ett tåg mot Stockholm.