Man i Örebro häktad för misstänkt krigsbrott
Foto: Google Maps/skärmdump


En man har häktats misstänkt för grova krigsbrott i Irak. Mannen som är i 20-årsåldern och hemmahörande i Örebro län ska ha begått brotten mellan den 1 juli 2015 och 24 oktober 2016, uppger SVT Nyheter Örebro.

Kammaråklagare Reena Devgun vill inte gå in på detaljer i ärendet eftersom förundersökningen pågår men kan i alla fall ”bekräfta att en person sitter frihetsberövad”.

Krigsbrotten har ägt rum efter att mannen följt med en släkting på en privat resa i Irak. Där har han blivit rekryterad till den irakiska armén för att sedan strida med terrorgruppen IS. Utrikesdepartementet hjälpte honom sedan hem till Sverige.

Den misstänkte mannen nekar dock till anklagelserna. Han är dock tidigare känd av polisen och är dömd för flera brott, därav narkotikabrott, våld mot tjänsteman och misshandel, rapporterar SVT.  

Förra året dömdes fyra män för krigsbrott i svensk domstol. Två av dessa män dömdes till livstids fängelse. En av dem, en 47-årig man, dömdes för grovts folkrättsbrott i Syrien och utvisning från Sverige. Den andre mannen som är i 60-årsåldern dömdes till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda, rapporterade SVT då.

Anmälningar om krigsbrott har under de senaste åren ökat kraftigt. Förra året fick polisen in 79 anmälningar om misstänkta krigsförbrytelser. 2016 fick man in 63 anmälningar. 2015 och 2014 var det 40 respektive 36 anmälningar. Migrationsverket ligger bakom en av stor del av anmälningarna. 2017 skickade man in över 52 stycken till krigsbrottskommissionen inom polisen, skriver SvD.

Södra Damaskus i Syrien 1 maj 2018. Foto: Rami Al Sayed/AFP/Getty Images