loading





Det goda lejonet Aslan i berättelserna om Narnia spelade en stor roll och kom och gick genom tiderna. Foto: Eleonora Patricola
Det goda lejonet Aslan i berättelserna om Narnia spelade en stor roll och kom och gick genom tiderna. Foto: Eleonora Patricola
Blogg

Mammabloggen: Från klassiker till underhållning – familjens 12 bästa ljudsagor

Eva Sagerfors

Inför våra semesterresor laddar vi med ljudsagor som passar hela familjen. Det blir både klassiker och nyare underhållning, berättelser vi dras in i och lärdomar att diskutera tillsammans. Här är några av våra bästa tips.

En del böcker beskriver personer och miljöer så att man förstår mycket utan att det behöver uttalas. Både barn och vuxna kan lära sig av berättelsens innehåll, men också av språket i en välskriven roman. Att sedan få en röst till texten ger ytterligare en dimension, men fortfarande med utrymmet att få egna bilder till berättelserna. Ofta är det duktiga skådespelare som läser och gör röster åt alla karaktärer; ibland med samma röst, men andra gånger med skickligt uttänkta, olika röster.

Några gånger per år reser vi till släkten söderut. Det tar hela dagen att åka och de senaste åren har vi underhållit oss med ljudsagor. En del ryms på en CD-skiva, men andra kräver så många som nio stycken, och en sådan bok räcker därför ett bra tag. Allt som oftast tar sagan inte slut innan vi kommit fram och då får vi vackert hålla oss till tåls till hemresan innan vi får veta hur det går. En fördel med att behöva pausa och byta skiva är att vi får ett avbrott då vi kan prata om berättelsen. Vi brukar också göra något annat en stund, innan vi sätter på nästa skiva.

Vårt yngsta barn är 8 år och sedan ett par år tillbaka kan han lyssna på berättelser för äldre barn, och vuxna. Ganska snart gav vi oss på den fantastiska Narnia-trilogin i sju delar. Vilka äventyr! Inför en resa brukade jag låna en eller två delar av Narnia och någon annan bok så att vi inte skulle göra slut på vår Narnia-upplevelse för fort. Det var sorg i familjen när vi satte på den allra sista delen efter att ha följt äventyren i flera år. När jag inför resan därpå skulle låna nya ljudböcker kändes det tomt och jag minns hur jag stod där på biblioteket med några osäkra kort i handen och undrade om vi skulle hitta någon bok som var så bra och gripande igen.

Det gjorde vi. Vi har hittat några mycket fina klassiker, som vi varvat med böcker ur ett par bokserier med korta, underhållande böcker. Här är några av våra tips, lika uppskattade av barnen som av oss vuxna.

Lärorika klassiker

Trollkarlen från Oz

L. Frank Baum skrev boken redan 1900 och vi är många som sett den kända filmversionen med Judy Garland som Dorothy, från 1939. Här möter vi gott och ont, vänskap förstås, spänning och märkligheter. Sagan är fin för barn och ett bra underlag för reflektion.

Judy Garland i The Wizard of Oz, 1939.

Robinson Crusoe

Daniel Defoes klassiker från 1719 är mycket lärorik att lyssna på i sitt original. I ljudboken från 2010 läser Torsten Wahlund boken från 1980. Det tar ett tag innan boken tar oss till den obebodda ön där Robinson är tvungen att på egen hand klara sin överlevnad. Här får han stanna i 28 år.

Visst är det intressant och lärorikt att höra om hur han provar sig fram för att få det han behöver ha; ett kokkärl eller växande säd, men en viktig del av historian är hur han hittar styrka för att ta sig vidare, för att komma igenom svårigheter. Det här är ett bra exempel på hur viktigt det är för oss människor att inte ge upp i motgångar, att kunna ha den inre styrkan att gå vidare. Robinson Crusoe var förr en del i undervisningen av barn och det tycker jag att den borde vara även nu för tiden, men då i originalversion eftersom den moraliska uppbyggnaden, som var väsentlig för Defoe, ofta tonats ner i senare omarbetningar. 

Med tanke på barnaöron bör det sägas att den långa berättelsen även rymmer en liten del strider och kannibalism.

Omslaget till den första utgåvan av boken, 1719, då författaren sades vara Robinson Crusoe själv.

Lilla huset på prärien

Här hamnar vi i nybyggarland, i en annan tid, där vi följer familjen Ingalls äventyr med att skapa sig en plats att bo på. Det här hände från 1875 och framåt. Det är författarinnan Laura Ingalls självupplevda historia, som hon gav ut 1935. Den är fin och mycket lärorik – underbar, tyckte vi. 

Samarbetet inom familjen är ett gott exempel att ta efter, liksom omtanken och respekten. I den bok som finns som ljudsaga får vi uppleva husbygget, möten med indianer, vargar och eld, medgångar och motgångar, som man tar utan att klaga. 

Hugo och Josefin

Maria Gripe ger fina personbeskrivningar och en skildring av hur det kunde vara i en annan tid. Hugo och Josefin är två yngre skolbarn, som båda är lite annorlunda och som lär känna varandra. Boken är lugn och gripande. Glädjande.

Tordyveln flyger i skymningen

Även denna bok är skriven av Maria Gripe. Här finns inblick i en svunnen tid, fina personporträtt och mystiska händelser. När vi nått upplösningen och fått svar på hur allt hänger ihop har vi kvar funderingar som väckts under berättelsens gång – livsfunderingar.

Mio Min Mio

Astrid Lindgrens fina äventyr i en annan värld gick hem även hos oss. Här fick vi möjlighet att prata om gott och ont, bland annat.

Bröderna Lejonhjärta

Mycket spännande och tänkvärd. Här finns hemska strider och så den grymma Katla, men eftersom vi lyssnade och inte såg den som film tyckte jag att det gick bra för barnen att få uppleva den. Med enbart ljud behöver inte de inre bilderna bli hemskare än vad man klarar av.

Lille Lorden

Romanen av Frances Hodgson Burnett gavs ut 1957 på svenska, men skrevs redan 1886 och filmatiserades första gången 1936. Berättelsen om hur den unge amerikanske pojken plötsligt hamnar i en ny miljö hos sin släkting, den bistre greven, är mycket fin och gripande. Här finns bra exempel på hur egoismen kan styra en människa och vad som händer om man kan visa ett hjärta med stor godhet och osjälviskhet. Vi lär oss på ett fint sätt att ett godhjärtat exempel kan förändra andra människor.

Scen ur Little Lord Fauntleroy, eller Lille Lorden, 1936. Från vänster till höger: C. Aubrey Smith, Freddie Bartholomew och Dolores Costello.

Narnia-trilogin

När jag var ung sändes serien ”Häxan och Lejonet” i tv. Den är en del i C.S. Lewis trilogi om Narnia, som senare har filmats i fler delar. Första boken heter ”Min morbror trollkarlen” och den följs av ytterligare sex böcker. Torsten Wahlund har läst in böckerna och har gjort det mycket bra.

I berättelserna följer vi några engelska skolbarn som förflyttas till en annan tid och en annan värld där de har avgörande betydelse för människor och djur i den världen. Den trygga, goda gestalten Aslan, ett lejon, är en parallell till Jesus, enligt Lewis själv. Här får vi uppleva bra personporträtt, spänning, mod, gott och ont, och även hur de mänskliga känslorna och strävandena kan sätta käppar i hjulet. 

Underbara berättelser med fina miljöbeskrivningar som får världen att växa.

Godnatt, mister Tom

Michelle Magorians bok ”Godnatt, mister Tom” kom 1981 på engelska. Den handlar om pojken William som flyttar från sitt hem i London till en tryggare miljö på landet under andra världskrigets hot om bombningar. För första gången får den misshandlade pojken uppleva kärlek hos den i början stele, äldre mannen Tom.

Det är en fin upplevelse att följa den vänskap som utvecklas och hur Tom släpper sina rädslor för att hjälpa William att bygga upp en trygghet i sig själv. Fina personskildringar och scener väcker tankar om vad vi egentligen behöver för att må bra. En fantastisk berättelse!

Finurlig underhållning

Vi lyssnar inte bara på långa klassiker ...

Ture Sventon

Åke Holmbergs böcker om detektiven Ture Sventon är kluriga och underhållande. Här får vi både gissa och skratta.

Hicke Hiskelig Halvulk III

Det här är en nyare bokserie om den unge, kloke vikingahjälten Hicke, som tänker innan han går i strid, till skillnad från sin barbariske far vikingahövdingen. Cressida Cowells böcker ger fina person- och drakporträtt i annorlunda äventyrsformat; här går det inte alltid som man tänker sig.

Här får vi uppleva mod, samarbete, vänskap, gott och ont, och även den så kallade mänskliga faktorn. Böckerna är underfundiga, roande och lärorika. Robert Gustafsson är skicklig som berättare. Filmerna om Draktränaren är baserade på samma böcker, men ger en helt annan upplevelse.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading





Det goda lejonet Aslan i berättelserna om Narnia spelade en stor roll och kom och gick genom tiderna. Foto: Eleonora Patricola
Det goda lejonet Aslan i berättelserna om Narnia spelade en stor roll och kom och gick genom tiderna. Foto: Eleonora Patricola
Blogg

Mammabloggen: Från klassiker till underhållning – familjens 12 bästa ljudsagor

Eva Sagerfors

Inför våra semesterresor laddar vi med ljudsagor som passar hela familjen. Det blir både klassiker och nyare underhållning, berättelser vi dras in i och lärdomar att diskutera tillsammans. Här är några av våra bästa tips.

En del böcker beskriver personer och miljöer så att man förstår mycket utan att det behöver uttalas. Både barn och vuxna kan lära sig av berättelsens innehåll, men också av språket i en välskriven roman. Att sedan få en röst till texten ger ytterligare en dimension, men fortfarande med utrymmet att få egna bilder till berättelserna. Ofta är det duktiga skådespelare som läser och gör röster åt alla karaktärer; ibland med samma röst, men andra gånger med skickligt uttänkta, olika röster.

Några gånger per år reser vi till släkten söderut. Det tar hela dagen att åka och de senaste åren har vi underhållit oss med ljudsagor. En del ryms på en CD-skiva, men andra kräver så många som nio stycken, och en sådan bok räcker därför ett bra tag. Allt som oftast tar sagan inte slut innan vi kommit fram och då får vi vackert hålla oss till tåls till hemresan innan vi får veta hur det går. En fördel med att behöva pausa och byta skiva är att vi får ett avbrott då vi kan prata om berättelsen. Vi brukar också göra något annat en stund, innan vi sätter på nästa skiva.

Vårt yngsta barn är 8 år och sedan ett par år tillbaka kan han lyssna på berättelser för äldre barn, och vuxna. Ganska snart gav vi oss på den fantastiska Narnia-trilogin i sju delar. Vilka äventyr! Inför en resa brukade jag låna en eller två delar av Narnia och någon annan bok så att vi inte skulle göra slut på vår Narnia-upplevelse för fort. Det var sorg i familjen när vi satte på den allra sista delen efter att ha följt äventyren i flera år. När jag inför resan därpå skulle låna nya ljudböcker kändes det tomt och jag minns hur jag stod där på biblioteket med några osäkra kort i handen och undrade om vi skulle hitta någon bok som var så bra och gripande igen.

Det gjorde vi. Vi har hittat några mycket fina klassiker, som vi varvat med böcker ur ett par bokserier med korta, underhållande böcker. Här är några av våra tips, lika uppskattade av barnen som av oss vuxna.

Lärorika klassiker

Trollkarlen från Oz

L. Frank Baum skrev boken redan 1900 och vi är många som sett den kända filmversionen med Judy Garland som Dorothy, från 1939. Här möter vi gott och ont, vänskap förstås, spänning och märkligheter. Sagan är fin för barn och ett bra underlag för reflektion.

Judy Garland i The Wizard of Oz, 1939.

Robinson Crusoe

Daniel Defoes klassiker från 1719 är mycket lärorik att lyssna på i sitt original. I ljudboken från 2010 läser Torsten Wahlund boken från 1980. Det tar ett tag innan boken tar oss till den obebodda ön där Robinson är tvungen att på egen hand klara sin överlevnad. Här får han stanna i 28 år.

Visst är det intressant och lärorikt att höra om hur han provar sig fram för att få det han behöver ha; ett kokkärl eller växande säd, men en viktig del av historian är hur han hittar styrka för att ta sig vidare, för att komma igenom svårigheter. Det här är ett bra exempel på hur viktigt det är för oss människor att inte ge upp i motgångar, att kunna ha den inre styrkan att gå vidare. Robinson Crusoe var förr en del i undervisningen av barn och det tycker jag att den borde vara även nu för tiden, men då i originalversion eftersom den moraliska uppbyggnaden, som var väsentlig för Defoe, ofta tonats ner i senare omarbetningar. 

Med tanke på barnaöron bör det sägas att den långa berättelsen även rymmer en liten del strider och kannibalism.

Omslaget till den första utgåvan av boken, 1719, då författaren sades vara Robinson Crusoe själv.

Lilla huset på prärien

Här hamnar vi i nybyggarland, i en annan tid, där vi följer familjen Ingalls äventyr med att skapa sig en plats att bo på. Det här hände från 1875 och framåt. Det är författarinnan Laura Ingalls självupplevda historia, som hon gav ut 1935. Den är fin och mycket lärorik – underbar, tyckte vi. 

Samarbetet inom familjen är ett gott exempel att ta efter, liksom omtanken och respekten. I den bok som finns som ljudsaga får vi uppleva husbygget, möten med indianer, vargar och eld, medgångar och motgångar, som man tar utan att klaga. 

Hugo och Josefin

Maria Gripe ger fina personbeskrivningar och en skildring av hur det kunde vara i en annan tid. Hugo och Josefin är två yngre skolbarn, som båda är lite annorlunda och som lär känna varandra. Boken är lugn och gripande. Glädjande.

Tordyveln flyger i skymningen

Även denna bok är skriven av Maria Gripe. Här finns inblick i en svunnen tid, fina personporträtt och mystiska händelser. När vi nått upplösningen och fått svar på hur allt hänger ihop har vi kvar funderingar som väckts under berättelsens gång – livsfunderingar.

Mio Min Mio

Astrid Lindgrens fina äventyr i en annan värld gick hem även hos oss. Här fick vi möjlighet att prata om gott och ont, bland annat.

Bröderna Lejonhjärta

Mycket spännande och tänkvärd. Här finns hemska strider och så den grymma Katla, men eftersom vi lyssnade och inte såg den som film tyckte jag att det gick bra för barnen att få uppleva den. Med enbart ljud behöver inte de inre bilderna bli hemskare än vad man klarar av.

Lille Lorden

Romanen av Frances Hodgson Burnett gavs ut 1957 på svenska, men skrevs redan 1886 och filmatiserades första gången 1936. Berättelsen om hur den unge amerikanske pojken plötsligt hamnar i en ny miljö hos sin släkting, den bistre greven, är mycket fin och gripande. Här finns bra exempel på hur egoismen kan styra en människa och vad som händer om man kan visa ett hjärta med stor godhet och osjälviskhet. Vi lär oss på ett fint sätt att ett godhjärtat exempel kan förändra andra människor.

Scen ur Little Lord Fauntleroy, eller Lille Lorden, 1936. Från vänster till höger: C. Aubrey Smith, Freddie Bartholomew och Dolores Costello.

Narnia-trilogin

När jag var ung sändes serien ”Häxan och Lejonet” i tv. Den är en del i C.S. Lewis trilogi om Narnia, som senare har filmats i fler delar. Första boken heter ”Min morbror trollkarlen” och den följs av ytterligare sex böcker. Torsten Wahlund har läst in böckerna och har gjort det mycket bra.

I berättelserna följer vi några engelska skolbarn som förflyttas till en annan tid och en annan värld där de har avgörande betydelse för människor och djur i den världen. Den trygga, goda gestalten Aslan, ett lejon, är en parallell till Jesus, enligt Lewis själv. Här får vi uppleva bra personporträtt, spänning, mod, gott och ont, och även hur de mänskliga känslorna och strävandena kan sätta käppar i hjulet. 

Underbara berättelser med fina miljöbeskrivningar som får världen att växa.

Godnatt, mister Tom

Michelle Magorians bok ”Godnatt, mister Tom” kom 1981 på engelska. Den handlar om pojken William som flyttar från sitt hem i London till en tryggare miljö på landet under andra världskrigets hot om bombningar. För första gången får den misshandlade pojken uppleva kärlek hos den i början stele, äldre mannen Tom.

Det är en fin upplevelse att följa den vänskap som utvecklas och hur Tom släpper sina rädslor för att hjälpa William att bygga upp en trygghet i sig själv. Fina personskildringar och scener väcker tankar om vad vi egentligen behöver för att må bra. En fantastisk berättelse!

Finurlig underhållning

Vi lyssnar inte bara på långa klassiker ...

Ture Sventon

Åke Holmbergs böcker om detektiven Ture Sventon är kluriga och underhållande. Här får vi både gissa och skratta.

Hicke Hiskelig Halvulk III

Det här är en nyare bokserie om den unge, kloke vikingahjälten Hicke, som tänker innan han går i strid, till skillnad från sin barbariske far vikingahövdingen. Cressida Cowells böcker ger fina person- och drakporträtt i annorlunda äventyrsformat; här går det inte alltid som man tänker sig.

Här får vi uppleva mod, samarbete, vänskap, gott och ont, och även den så kallade mänskliga faktorn. Böckerna är underfundiga, roande och lärorika. Robert Gustafsson är skicklig som berättare. Filmerna om Draktränaren är baserade på samma böcker, men ger en helt annan upplevelse.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024