Mammabloggen: ”Är man arg kanske man vill ha godis eller massagekulor”
Guldiga massagekulor. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Pojkarna bråkas ofta och storebror kan bli jättearg. Barnens konflikter hör förstås till den sociala träningen och att lära känna sig själv och andra, men går det för långt kan man behöva bryta. Det visar sig att lillebror har idéer på hur man kan lugna ner någon som är jättearg.

Våra pojkar ryker ofta ihop. De har helt enkelt olika behov, är olika som människor. Emellanåt leker de förstås bra, men ibland kokar det över och det känns som att de blir hemska mot varandra. Visst, man behöver inte alltid gå in och bryta sådana konflikter. Det är bra att de lär sig hur andra människor kan fungera, vad som händer om jag gör si eller så. Jag tror att syskon har nytta av att ha sina konflikter. Det är när jag tycker att det går överstyr som jag vill gå emellan och hitta någon lösning. Oftast handlar det om att storebror vill vara ifred och att lillebror är mer aktiv och ibland retsam. Då kan jag försöka att få dem att vara i olika rum.

Nyligen satte jag mig med lillebror, 8-åringen, för att höra hur han såg på det där med att vara arg och hur det är när storebror blir arg. Det var lugnt för tillfället och 8-åringen var på glatt humör.

Behov vid ilska

Vi pratade en stund och nog hade han en lite skojsam ton så jag är inte helt säker på än om han menade vad han sade. Iallafall så hade han berättat hur han gjorde ibland när storebror var arg och att det var för att hjälpa honom. I mina öron lät det inte alls logiskt, som ett sätt att hjälpa, så jag bestämde mig för att prata vidare om vad man kan behöva när man är sådär jättearg.

– Godis! utropar 8-åringen.

Det skulle iallafall han vilja ha när han är jättearg, det skulle hjälpa, säger han. Sedan håller han med om att det kanske inte är en jättebra idé om man vänjer sig vid att äta godis varje gång man är arg, eftersom det kanske är något annat som behövs. Vi kommer överens om att det inte ska vara något man äter. Då kommer han på det:

– Jag kan ge honom massagekulor!

Själv tänker jag att storebror behöver få vara ifred; det brukar lillebror också må bra av när han är arg, men jag hummar lite och går inte in på vad han menar med massagekulor. Har vi ens några sådana? Vad det nu kan vara.

Jag frågar vad som hjälper honom när han är arg och inte vill lyssna på mig. Jo, då lägger han sig för att vila och det brukar hjälpa, säger han. Faktiskt hjälper det ofta så bra att jag när jag ett tag senare reagerar på hur tyst det är i huset sedan kan hitta honom sovandes.

Vi funderar lite på om det kan vara så att han blir arg för att han varit trött och behövt vila eller om han kanske blir så trött av att vara arg att han behöver vila. Det är inte viktigt vilket, men en bra idé att känna efter och fundera på humöret fungerar.

Massagekulorna

Men vad är det för några massagekulor han pratar om? Han visar två taggiga, guldfärgade klot. Jag provar att rulla en under foten och jo, det känns rätt trevligt. Kanske kan det vara lugnande, om man nu skulle välja att ta det steget när man är mitt i ett vulkanutbrott. Det är värt att prova.

Han berättar att sedan han köpte dem hos Röda korset så har han haft dem i sängen och rullat dem med fötterna när han ska sova och då somnar han så snabbt (säger han iallafall). Tanken med storebror var att han helt enkelt skulle somna ifrån sitt utbrott när han fick känna kulorna under fötterna. Ja, prova kan man ju alltid.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Det blir dags att hoppa i säng och mitt i allt ropar min man till:

– Åh, titta, där är en igelkott!

Massagekulorna är plötsligt ointressanta och pojkarna skyndar fram till fönstret. Där ute finns verkligen en igelkott. 8-åringen får full fart ut för att prata med den.

Jag får tanken att om det skulle dyka upp något lika spännande som en igelkott utanför fönstret just när någon av pojkarna är mitt i ett humör som gått överstyr så kan det fungera att avleda med naturens under. Det ska jag lägga till idéerna i 8-åringens tipslåda för hur man hjälper storebror när han är jättearg.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.